Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ζητούν την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας οι βουλευτές του AfD

Γερμανία: Ζητούν την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας οι βουλευτές του AfD
Οι στρατιωτικοί έχουν ζητήσει την επιστροφή στη στρατιωτική θητεία, η οποία καταργήθηκε σταδιακά υπό την πρώην καγκελάριο Angela Merkel το 2011
Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD, η οποία έχει καταθέσει πρόταση για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αυτό στο γερμανικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Η πρόταση με τίτλο "Επαναφορά της επιστράτευσης" θα συζητηθεί στην Bundestag στις 3 Μαρτίου και στη συνέχεια η πρόταση θα παραπεμφθεί στην επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου για περαιτέρω συζήτηση.
Οι στρατιωτικοί έχουν ζητήσει την επιστροφή στη στρατιωτική θητεία, η οποία καταργήθηκε σταδιακά υπό την πρώην καγκελάριο Angela Merkel το 2011, προκειμένου να αναπληρωθεί ο μειούμενος αριθμός του γερμανικού στρατού.
Η Bundeswehr διαθέτει σήμερα 183.500 ενεργό προσωπικό, κατατάσσοντάς την στην 28η θέση του μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο.

Στηρίζει την πρόταση ο Υπ. Άμυνας

Οι προτάσεις για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας ξεκίνησαν από τον νεοδιορισθέντα υπουργό Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος πρότεινε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποκαθιστούσε μια "σύνδεση με την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της" για τη γερμανική νεολαία που έχει χάσει την αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος.
Καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των σωστικών συνεργείων και των αστυνομικών, ο Boris Pistorius δήλωσε στη βαυαρική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: "Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει τη συνείδηση ότι οι ίδιοι είναι μέρος του κράτους και της κοινωνίας.
Η ανάληψη της ευθύνης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά σε αυτό".

Οι αντιδράσεις

Οι εκκλήσεις απορρίφθηκαν γρήγορα από άλλα μέλη της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η συζήτηση ήταν μια "διαμάχη φάντασμα" και επέμεινε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης "πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της Bundeswehr ως ενός άκρως επαγγελματικού στρατού".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit απέρριψε την πρόταση ως "παράλογη".
Ωστόσο, οι στρατιωτικοί ηγέτες φαίνεται να τάσσονται υπέρ κάποιας μορφής επιστράτευσης.
"Πιστεύω ότι ένα έθνος που πρέπει να γίνει πιο ανθεκτικό σε τέτοιους καιρούς θα έχει υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης αν αναμειχθεί με στρατιώτες", δήλωσε ο Jan Christian Kaack, ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης