Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Al Qaeda έχει νέο αρχηγό – Τον Αιγύπτιο τζιχαντιστή Saif al-Adel

H Al Qaeda έχει νέο αρχηγό – Τον Αιγύπτιο τζιχαντιστή Saif al-Adel
Είναι ο νέος de facto αρχηγός της Al Qaeda λέει το State Department
O Αιγύπτιος τζιχαντιστής Saif al-Adel είναι ο νέος, de facto αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Al Qaeda αναφέρει το State Department.
Σύμφωνα με το State Department, ο 62χρονος Adel, ο οποίος υπήρξε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου, ήταν αυτός που διαδέχθηκε τον Ayman al Zahrawi μετά τη δολοφονία του στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2022 μετά από επίθεση των ΗΠΑ.
«Η εκτίμησή μας ευθυγραμμίζεται με αυτήν του ΟΗΕ.
Εκτιμάμε ότι ο νέος de facto ηγέτης της Al Qaeda Saif al-Adel έχει τη βάση του στο Ιράν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, σχολιάζοντας σχετική έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν πως κατά την «κυρίαρχη» άποψη των κρατών-μελών, ο Saif al-Adel είναι «τώρα ο de facto ηγέτης της Al Qaeda» και αντιπροσωπεύει τη «συνέχεια» στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμα εμίρης

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η οργάνωση δεν τον έχει ανακηρύξει επίσημα «εμίρη» για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι πως πρόκειται για λεπτό ζήτημα για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν πως ο Ayman al Zahrawi σκοτώθηκε από τους Αμερικάνους σε σπίτι στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2022.
Ο δεύτερος είναι πως ο Saif al-Adel ζει στο Ιράν, χώρα με κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό, ενώ η Al Qaeda είναι φονταμενταλιστική, σουνιτική οργάνωση.
«Η τοποθεσία όπου έχει τη βάση του εγείρει ερωτήματα για τις φιλοδοξίες της Al Qaeda να επαναβεβαιώσει την ηγεσία της στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα μπροστά στις προκλήσεις που εγείρει το ΙΚ» αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η δράση του Adel

Ο Adel φέρεται να έχει ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης και να ήταν αυτός που εκπαίδευσε κάποιους από τους αεροπειρατές που είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με το Counter Extremism Project.
Βρίσκεται στο Ιράν από το 2002 ή το 2003 και μολονότι στην αρχή βρισκόταν υπό αυστηρή παρακολούθηση, αργότερα μπόρεσε να κάνει ταξίδια στο Πακιστάν.
Θεωρείται ως ένας από τους πιο επαγγελματίες και πιο πεπειραμένους στρατιώτες του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης