Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτείται ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας – Δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τον Λευκό Οίκο

Παραιτείται ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας – Δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τον Λευκό Οίκο
Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) από τους Δημοκρατικούς του Biden
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass θα παραιτηθεί από τη θέση του στα τέλη Ιουνίου 2023, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του.
Η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη (15/2/2023) λέγοντας ότι ο Malpass ο οποίος διορίστηκε στη θέση του από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο για την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από τέσσερα χρόνια «για να επιδιώξει νέες προκλήσεις».
«Ήταν τεράστια τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω ως πρόεδρος του κορυφαίου αναπτυξιακού ιδρύματος στον κόσμο δίπλα σε τόσους πολλούς ταλαντούχους και εξαιρετικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Malpass.

Η κλιματική αλλαγή

Οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας πίεσαν την τράπεζα το 2022 να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με την παραδοσιακή της εντολή για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας.
Αυτή η πίεση εντάθηκε όταν ο Malpass αρνήθηκε να πει εάν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο σε μια διάσκεψη τον Σεπτέμβριο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, αναφέρουν οι Financial Times.
Αργότερα υποστήριξε ότι είχε παρεξηγηθεί.

Πίεση Yellen

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προέτρεψε την ηγεσία της τράπεζας να εφαρμόσει «γρήγορα» μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμεύσει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ο οποίος παρέχει χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης