Τελευταία Νέα
Διεθνή

To CBO εκμπέμπει SOS: Στα σαγόνια της χρεοκοπίας οι ΗΠΑ - Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πτωχεύσουν

To CBO εκμπέμπει SOS: Στα σαγόνια της χρεοκοπίας οι ΗΠΑ - Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πτωχεύσουν
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να δανειστεί άλλα χρήματα...
 
Σχετικά Άρθρα
Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας, δεδομένου ότι έχουν αγγίξει το ανώτατο όριο ανάληψης χρέους, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO)...
Από τη μεριά του, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του για να αποτρέψει μια αθέτηση πληρωμής κάποια στιγμή μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το όριο.
Η τελευταία πρόβλεψη σημειώνει ότι η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί από τα φορολογικά έσοδα που θα λάβει η IRS τον Απρίλιο.
Εάν αυτά μειωθούν σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του CBO, «τα έκτακτα μέτρα θα αρθούν νωρίτερα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από κεφάλαια πριν από τον Ιούλιο», δήλωσε ο διευθυντής του CBO Phillip Swagel σε δήλωση την Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ έφτασαν στο τρέχον όριο χρέους τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οπότε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ξεκίνησε μια σειρά από βήματα, γνωστά ως «έκτακτα μέτρα», που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Εάν αυτά τα μέτρα εξαντληθούν προτού ο Πρόεδρος Joe Biden μπορέσει να υπογράψει ένα νέο όριο χρέους ψηφιστεί από το Κογκρέσο, «η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει τις πληρωμές για ορισμένες δραστηριότητες, την αθέτηση υποχρεώσεων χρέους ή και τα δύο», είπε ο Swagel.
Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 2 τρισ. δολαρίων ετησίως το διάστημα από το 2024 έως και το 2033, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει αγγίξει τα επίπεδα που καταγράφηκαν εν μέσω πανδημίας.
Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένεται να εντείνει τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών για περικοπές δαπανών, καθώς οι αποθαρρυντικές εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο του προγράμματος δαπανών της κυβέρνησης Biden, που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των ημιαγωγών, καθώς και υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα ανέλθει το τρέχον έτος στο 1,410 τρισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από το έλλειμμα 1,375 τρισ. δολαρίων του δημοσιονομικού έτους 2022 που έληξε τον Οκτώβριο, λόγω του σχεδίου διαγραφής των φοιτητικών χρεών του Αμερικανού προέδρου .
Επιπλέον, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα διογκωθεί περαιτέρω στο 1,576 τρισ. δολάρια, ή στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024 και θα φτάσει τα 2,851 τρισ. δολάρια, ή στο 7,3% του ΑΕΠ, έως το 2033.
Πάντως, τα τελευταία 106 χρόνια, το ανώτατο όριο έχει αυξηθεί πάνω από 100 φορές - χωρίς σοβαρά επεισόδια.
Ωστόσο, τoν τελευταίο καιρό παρατηρούνται σπασμωδικές πολιτικές στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να χρειάζεται χρόνο.
Φέτος, τα πράγματα φαίνονται να είναι ακόμη χειρότερα, με την ανησυχία ότι η αδιαλλαξία των δύο πολιτικών κομμάτων, των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών θα οδηγήσει σε shutdown των κυβερνητικών υπηρεσιών απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, υποβάθμιση του χρέους (όπως συνέβη το 2011) και σκόπιμη χρεοκοπία για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής.
Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές στο Καπιτώλιο έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χρεοκοπήσουν και ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και θα ψηφιστεί έγκαιρα ένα νομοσχέδιο για να αποφευχθεί μια κρίση.
Τι θα μπορούσε να συμβεί

Εάν το ανώτατο όριο δεν αυξηθεί και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεμείνει από χρήματα, η πρώτη της επιλογή μπορεί να είναι η αναστολή κάποιων υπηρεσιών και οι απολύσεις κρατικών υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται πως κατά την κρίση χρέους 800.000 κρατικοί υπαλλήλοι οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου…
Τότε, η Βουλή που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους αρνήθηκε να στηρίξει τον προϋπολογισμό του Δημοκρατικού Προέδρου Clinton και στη συνέχεια άσκησε veto στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες των Ρεπουμπλικάνων.
Ωστόσο, η επόμενη κρίση, το 2011, οδήγησε τις αγορές σε πολύ μεγαλύτερη αστάθεια.
Για άλλη μια φορά, μια Βουλή που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους ήθελε μείωση του ελλείμματος ως προϋπόθεση για την υποστήριξη της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους.
Τελικά, έγινε μια συμφωνία, αλλά το αποτέλεσμα οδήγησε τις ΗΠΑ να χάσουν την αξιολόγηση AAA από τον οίκο S&P και τον δείκτη S&P500 να υποχωρεί κατά 17% σε διάστημα περίπου 15 ημερών (μεταξύ 22 Ιουλίου – 8 Αυγούστου).
σδαα.JPG
Και αν υπάρξει χρεοκοπία…

Τεχνικά, μια χρεοκοπία προκύπτει όταν υπάρχει μια χαμένη πληρωμή σε ένα ομόλογο, είτε πρόκειται για κουπόνι είτε για ποσό εξαργύρωσης.
Το μέγεθος της αθέτησης δεν είναι ζήτημα… Το ζήτημα είναι η αθέτηση.
Διότι, πρώτον, εν προκειμένω ουσιώδεις όροι μιας σύμβασης θα έχουν παραβιαστεί και, δεύτερον, μια αθέτηση ενεργεί ως πρόδρομος για μελλοντικές αθετήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απειλή για χρεοκοπία έχει ως αποτέλεσμα έντονη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.
Οι αθετήσεις πληρωμών των αναδυόμενων αγορών συνήθως έχουν δει τις αποδόσεις του front-end να αυξάνονται μέχρι και 1.000%.
Επίσης, οποιαδήποτε σημαντική ζημία στην αξιοπιστία των αμερικανικών ομολόγων θα οδηγήσει σε πτώση της αξίας τους.
Υπό αυτή την έννοια, εάν μια χρεοκοπία αμαυρώσει αρκετά την αξιοπιστία των ομολόγων των ΗΠΑ, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πτώση στην τιμή των υπόλοιπων ομολόγων.
Συνήθως, μια χαμένη πληρωμή και μια τεχνική αθέτηση ωθεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και σε κατάσταση χρεοκοπίας εάν ο εκδότης δεν μπορέσει να ξεχρεώσει…
Ένα τέτοιο ακραίο αποτέλεσμα για μια και μόνο χαμένη πληρωμή δεν είναι αδύνατη, αν το πολιτικό ζήτημα παραμείνει άλυτο.
Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, μια υποβάθμιση θα προκαλούσε σημαντικά ζητήματα…
Πιθανότατα οι επενδυτές θα έρχονταν αντιμέτωποι με margin calls, ώστε αντικατοπτρίζονται οι μεταβληθείσες αποτιμήσεις στα ομόλογα ως collaterall.
Σημειώνεται πως η τεκμηρίωση των repos μπορεί να μην υπαγορεύει αξιολόγηση ΑΑΑ για το collaterall, αλλά η τιμολόγηση τέτοιων συναλλαγών είναι εν μέρει συνάρτηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εκάστοτε τίτλου, και αυτό γίνεται μεγαλύτερο ζήτημα εάν το collaterall δεν αξιολογείται πλέον ως προϊόν υψηλής επενδυτικής ποιότητας.
Το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δεχόταν σοβαρή πίεση.
Σε περίπτωση υποβάθμισης, οι κάτοχοι ομολόγων, ειδικότερα οι ξένοι, θα έσπευδαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις υπέρ άλλου σκληρού νομίσματος, ενώ παράλληλα οι αγορές μετοχών θα κατέρρεαν και τα πιστωτικά spread θα διογκώνονταν.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για στεγαστικά δάνεια, αυτοκίνητα και όλους τους τύπους καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.
«Όσο και αν φαίνεται απίθανο να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ, διατρέχουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να υπάρξει αθέτηση πληρωμών.
Ο Biden θα μπορούσε να επικαλεστεί τη 14η τροποποίηση για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι το ανώτατο όριο του χρέους.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικά κωλύματα.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε ημέρα που περνάει οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία…» καταλήγει η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης