Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και η Ουγγαρία ανοίγει μέτωπο με την Ουκρανία - Έχει έτοιμο και το veto για την ΕΕ, λόγω Υπερκαρπαθίας

Και η Ουγγαρία ανοίγει μέτωπο με την Ουκρανία - Έχει έτοιμο και το veto για την ΕΕ, λόγω Υπερκαρπαθίας
Η Ουγγαρία φέρνει τα διεθνή φόρα το ζήτημα της καταπίεσης των δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Υπερκαρπαθία
Σχετικά Άρθρα
Το θέμα της καταπίεσης εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία έφερε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
Η Βουδαπέστη επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα, καθώς υποστηρίζει πως το καθεστώς του Κιέβου καταπατά τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Υπερκαρπαθία.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής αυτών των οργανισμών την Τετάρτη (15/2/2023) στο Στρασβούργο.
«Για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Υπερκαρπαθία έπρεπε σήμερα να καθίσουμε στο τραπέζι με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcinovic Buric, γιατί εάν έρθουν νέα για αυξανόμενη αυθαιρεσία και η νομική κατάσταση επιδεινωθεί, πρέπει να δράσουμε σε όλα τα φόρουμ», έγραψε ο Szijjarto στη σελίδα του στο Facebook.
Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο ίδιος ο οργανισμός που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ουγγαρία ζητά δίκαιη μεταχείριση


Ο Szijjarto σημείωσε επίσης ότι όταν πρόκειται για παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται το τελευταίο δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις».
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε δίκαιη μεταχείριση από την πλευρά αυτού του φορέα για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, επειδή η νέα νομοθεσία που τίθεται σε ισχύ στην Ουκρανία σημαίνει ότι τα σχολεία για τις εθνικές μειονότητες σχεδόν θα εξαφανιστούν από τον Σεπτέμβριο και το δικαίωμα σπουδών στην η μητρική τους γλώσσα θα παραβιαστεί για άλλη μια φορά», είπε ο Szijjarto.
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Siofra O'Leary.

Ουγγρικό veto για την ΕΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ουγγρική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει την ανάγκη να πειστούν οι ουκρανικές αρχές να σταματήσουν την αυθαίρετη μεταχείριση των Ούγγρων στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας.
Από την άποψη αυτή, ο Szijjarto απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στους συναδέλφους του στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τα σχέδια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ εάν συνεχίσουν να παραβιάζονται εκεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Κατά των κυρώσεων στη Ρωσία

Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουγγαρία με κάθε τρόπο αποφεύγει την εμπλοκή της και αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της, αν και άφησε να περάσουν από την επικράτειά της πάνω από μισό εκατομμύριο ουκρανοί πρόσφυγες.
Η σημαντική εθνική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, την Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, έχει διαμηνύσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης