Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με φόντο τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ – Στο +0,28% ο S&P 500, o Nasdaq +0,92%

Άνοδος στη Wall, με φόντο τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ – Στο +0,28% ο S&P 500, o Nasdaq +0,92%
Θετικά πρόσημα στη Wall…
Θετικά πρόσημα σημείωσαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία από τον δείκτη λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως και από τη βιομηχανική παραγωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε αύξηση 0,11%, στις 34.128 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,3%, στις 4.147 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,92%, στις 12.070 μονάδες.
Καταγραφή_77.JPG
Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,81% ενώ το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,6% στα 78,59 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.845 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0682 δολ.

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και, όσο συμβαίνει αυτό, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σταθερός» δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance σε σημείωμα της Τετάρτης.
«Η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια –και να τα διατηρήσει υψηλότερα για περισσότερο– από ό,τι αναμένουν οι άνθρωποι επί του παρόντος και αυτό θα προκαλέσει σημαντική αστάθεια στις αγορές καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων προεξοφλούν ευνοϊκά σενάρια».
«Με τις μετοχές να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κοντά στα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού και σε P/E (τιμή προς κέρδη) πάνω από το μέσο όρο, παρά την αποδυνάμωση των κερδών και την πρόσφατη απότομη άνοδο των επιτοκίων, υποστηρίζουμε ότι οι αγορές υπερτιμολογούν τα πρόσφατα καλά νέα για τον πληθωρισμό και εφησυχάζουν», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan Marco Kolanovic, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα για την αμερικανική χρηματαγορά – και όχι μόνο.
Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να εισέλθουν σε mode αποεπένδυσης, πατώντας το κουμπί «sell», δηλαδή «πουλήστε», τόσο σε ό,τι αφορά τις μετοχές όσο και σε σχέση με τα ομόλογα.
Η επιχειρηματολογία; Εάν πράγματι η Federal Reserve θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, η ύφεση είναι κάτι παραπάνω από εξασφαλισμένη.

Στα μάκρο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς οι καταναλωτές επέμειναν παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι προκαταβολικές λιανικές πωλήσεις για το μήνα αυξήθηκαν κατά 3%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 1,9%, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3%, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δεν είναι προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό.
Η εκτίμηση για τις πωλήσεις χωρίς τα αυτοκίνητα ήταν για αύξηση 0,9%.
Οι υπηρεσίες εστίασης και οι χώροι εστίασης σημείωσαν άνοδο 7,2% και ηγήθηκαν όλων των μεγάλων κατηγοριών.
Οι έμποροι μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 5,9%,ενώ τα καταστήματα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού σημείωσαν αύξηση 4,4%.
Παρά την αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 2,4%, οι εισπράξεις στα πρατήρια παρέμειναν αμετάβλητες.
Τα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης σημείωσαν αύξηση 1,3%, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Καμία κατηγορία δεν σημείωσε μείωση, μετά από έναν Δεκέμβριο κατά τον οποίο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,1%.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο μετά από πτώση 0,6% και 1,0% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.
Τον Ιανουάριο, η παραγωγή της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 1,0% και η παραγωγή εξόρυξης αυξήθηκε κατά 2,0% μετά από δύο μήνες με σημαντικές μειώσεις για κάθε τομέα.
Η παραγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας μειώθηκε κατά 9,9% τον Ιανουάριο, καθώς η μετατόπιση από ασυνήθιστα δροσερό καιρό τον Δεκέμβριο σε ασυνήθιστα ζεστό καιρό τον Ιανουάριο μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση.
Στο 103% του μέσου όρου της το 2017, η συνολική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο ήταν 0,8% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα τον Ιανουάριο στο 78,3%, ποσοστό που είναι 1,3 εκατοστιαία μονάδα κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της (1972–2022).


Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB) στις ΗΠΑ για το κλίμα που επικρατεί στην οικοδόμηση κατοικιών κατά τον Φεβρουάριο.
Ο σχετικός δείκτης της NAHB διαμορφώθηκε στις 42 μονάδες έναντι 35 μονάδων των Ιανουάριο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 37 μονάδες.

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές


Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,82% στις 15.506 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 7.997 μονάδες.
Στις 7.300 μονάδες με άνοδο 1,21% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακές μεταβολές στις 27.533 μονάδες.

Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays σημείωσε πτώση 8% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών, ενώ ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας Kering ανακοίνωσε βουτιά στα έσοδα της Gucci.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, πτωτικά, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2023, καθώς διαμορφώθηκε στο 10,1%, κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αλλά οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να ασκούν πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 10,3%, από το 10,5% για τον Δεκέμβριο.
Ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά από τότε που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022.
Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ ή τον καπνό, ήταν 5,3% έναντι 5,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ONS.
Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή προήλθε από τη στέγαση, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις μεταφορές και στα εστιατόρια και ξενοδοχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης