Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Πτώση 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο 2022

Ευρωζώνη: Πτώση 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο 2022
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής
Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,1% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022, και μειώθηκε μόνο κατά 1,7% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του έτους, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως αρκετά σημαντικό επίτευγμα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είδαν την παραγωγή να μειώνεται τους τελευταίους μήνες και ο Δεκέμβριος δεν αποτέλεσε εξαίρεση, σημειώνει η ING.
Οι κλάδοι των χημικών προϊόντων, των βασικών μετάλλων και του χαρτιού βλέπουν αυτή τη στιγμή ετήσια συρρίκνωση άνω του 10%.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε κάποια θετικά στοιχεία μετά την πανδημία.
Η άμβλυνση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει βοηθήσει την παραγωγή τους τελευταίους μήνες, καθώς έχει βελτιώσει την παραγωγή του τομέα των αυτοκινήτων, ενώ τα προϊόντα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών ειδών έχουν ανακάμψει γρήγορα.
Ο Δεκέμβριος έδειξε συνεχή αύξηση από τον τομέα των αυτοκινήτων, αλλά άλλα πρόσφατα προπύργια, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, είδαν μικρή μείωση της παραγωγής.
Από εδώ και πέρα, το ερώτημα είναι ποιοι παράγοντες θα κυριαρχήσουν: είναι η ενεργειακή κρίση ή η ανάκαμψη μετά από επίμονα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού;
Η ανάκαμψη πρόκειται να εξασθενήσει κάπως, αλλά και η ενεργειακή κρίση έχει εισέλθει σε ηπιότερη φάση.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν βλέπουμε πολλές ενδείξεις για ανάκαμψη της παραγωγής στους ενεργοβόρους τομείς, γεγονός που μας κάνει επιφυλακτικούς για την ανάκαμψη της δραστηριότητας. Δεδομένης της συνεχιζόμενης αδύναμης ζήτησης και των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από μια πορεία στασιμότητας για τη βιομηχανία.
Μια ανάκαμψη είναι πάρα πολλά που ζητάμε αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης