Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου - Μόνο που δεν ξέρει πόσους κατοίκους έχει

Ινδία, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου - Μόνο που δεν ξέρει πόσους κατοίκους έχει
Η τελευταία απογραφή της Ινδίας έγινε το 2011 - Έκτοτε εκτιμάται ότι έχουν προστεθεί πάνω από 210 εκατομμύρια άνθρωποι, όσο είναι δηλαδή ο πληθυσμός της Βραζιλίας
Σχετικά Άρθρα
Σε δύο μήνες, και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, εκτιμάται πως η Ινδία θα καταφέρει να ξεπεράσει την Κίνα και να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Και το «εκτιμάται» δεν είναι απλά σχήμα λόγου, αλλά αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο ότι η Ινδία δεν έχει την παραμικρή ιδέα – και πιθανότατα θα εξακολουθήσει να μην έχει για τουλάχιστον έναν χρόνο ή και περισσότερο -, για το ποιος είναι πραγματικά ο πληθυσμός της, καθώς δεν είναι σε θέση να τον μετρήσει.

Η απογραφή που δεν έγινε

Η Ινδία όπως και τα περισσότερα κράτη παγκοσμίως, πραγματοποιεί μια φορά κάθε δεκαετία την απογραφή του πληθυσμού της.
Η τελευταία απογραφή επρόκειτο να γίνει το 2021, διαδικασία που όμως δεν έγινε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η οποία πλέον έχει βαλτώσει σε μια σειρά από τεχνικά και λογιστικά εμπόδια, τα οποία φαίνεται πως δύσκολα μπορούν άμεσα να ξεπεραστούν.
Οι ειδικοί λένε ότι η καθυστέρηση στην ενημέρωση δεδομένων όπως η απασχόληση, η στέγαση, τα επίπεδα αλφαβητισμού, τα πρότυπα μετανάστευσης και η βρεφική θνησιμότητα, που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της απογραφής, επηρεάζει τον κοινωνικό και οικονομικό σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής στην χώρα.
Αποκαλώντας τα δεδομένα της απογραφής «απαραίτητα», η Rachna Sharma, συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιων Οικονομικών και Πολιτικής, επισημαίνει ότι μελέτες όπως η έρευνα καταναλωτικών δαπανών και η περιοδική έρευνα εργατικού δυναμικού είναι εκτιμήσεις που βασίζονται σε πληροφορίες από την απογραφή.
«Ελλείψει πιο πρόσφατων στοιχείων απογραφής, οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δεδομένα μιας δεκαετίας πριν και είναι πιθανό να παρέχουν εκτιμήσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» επισημαίνει η Sarma.

Καθυστερήσεις

Δύο άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ένας από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και ένας άλλος από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Ινδίας, είπαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης να τελειοποιήσει τη διαδικασία της απογραφής και να την καταστήσει αλάνθαστη με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή των δεδομένων απογραφής σε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα πρέπει να συγχρονιστεί με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ταυτότητας, κάτι που όπως είπε, χρειάζεται χρόνο.
Σύμφωνα με το Reuters, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Ινδίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απογραφή, τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Πυρά αντιπολίτευσης

Πάντως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi ότι εσκεμμένα καθυστερεί την απογραφή για να κρύψει κρίσιμα δεδομένα, όπως για παράδειγμα η ανεργία, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2024.
«Σε σημαντικά θέματα όπως η απασχόληση, οι θάνατοι από Covid κ.λπ., είδαμε πώς η κυβέρνηση Modi προτίμησε να αποκρύψει κρίσιμα δεδομένα» αναφέρει ο Pawan Khera από την αντιπολίτευση, τοποθέτηση πάντως που απορρίπτει κατηγορηματικά το κυβερνών κόμμα.
«Θέλω να μάθω σε ποια βάση το λένε αυτό.
Ποια είναι η κοινωνική παράμετρος βάσει της οποίας οι επιδόσεις μας σε εννέα χρόνια είναι χειρότερες από τα 65 τους χρόνια;» διερωτήθηκε ο Gopal Krishna Agarwal, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Πόσοι είναι οι Ινδοί;

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβλέψει ότι ο πληθυσμός της Ινδίας θα μπορούσε να φτάσει τα 1.425.775.850 στις 14 Απριλίου, ξεπερνώντας την Κίνα εκείνη την ημέρα.
Η απογραφή του 2011 είχε προσδιορίσει τον πληθυσμό της Ινδίας σε 1,21 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι η χώρα έχει προσθέσει 210 εκατομμύρια, ή σχεδόν τον πληθυσμό της Βραζιλίας, στον πληθυσμό της μέσα σε 12 χρόνια.
Η απογραφή της Ινδίας διενεργείται από περίπου 330.000 δασκάλους κρατικών σχολείων, οι οποίοι πρώτα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα καταγράφοντας όλα τα σπίτια σε όλη τη χώρα και μετά επιστρέφουν σε αυτά με μια δεύτερη λίστα ερωτήσεων.
Θέτουν περισσότερες από 24 ερωτήσεις κάθε φορά σε 16 γλώσσες στις δύο φάσεις που θα κατανεμηθούν σε 11 μήνες, σύμφωνα με το σχέδιο που έγινε για την απογραφή του 2021.
Τα τελικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μήνες αργότερα.
Η όλη άσκηση εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει 87,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (1,05 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2019.
Ωστόσο, οι δάσκαλοι, οι οποίοι επέστρεψαν στα σχολεία μετά την πανδημία, έχουν να διεξαγάγουν εννέα πολιτειακές εκλογές το 2023 και εθνικές εκλογές το 2024 εκτός από την απογραφή και αυτό θα διαταράξει ξανά τη διδασκαλία, ενώ διαμαρτύρονται και για το ύψος της αμοιβής τους ιδιαίτερα από τη στιγμή που καλούνται να λύσουν ίσως την πιο δύσκολη άσκηση του πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης