Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί που συγκλόνισαν τον κόσμο από το 1956 έως το 2022 - Αποκαλυπτικός χάρτης

Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί που συγκλόνισαν τον κόσμο από το 1956 έως το 2022 - Αποκαλυπτικός χάρτης
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, υπερβαίνει τους 41.000
Στις 6 Φεβρουαρίου, η Τουρκία επλήγη -στα σύνορα της με τη Συρία- από σεισμό 7,8 Ρίχτερ, ενώ έπειτα από λίγες ώρες ακολούθησε και ένας δεύτερος έντασης 7,6 Ρίχτερ. Πρόκειται για ένα από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς του αιώνα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί υπερβαίνουν τους 41.000 και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ο δημιουργός PythonMaps χαρτογράφησε τα επίκεντρα των σεισμών άνω των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν μεταξύ 1956 και 2022.
Xartis.JPG
Κίνηση τεκτονικών πλακών και σεισμοί

Παρατηρώντας τον χάρτη, είναι εύκολο να εντοπίσει κάποιος τη συγκέντρωση των σεισμών κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών της Γης.
Αυτές οι ογκώδεις κινούμενες πλάκες βράχου ταιριάζουν μεταξύ τους σχεδόν σαν κομμάτια παζλ, συνθέτοντας τη λιθόσφαιρα ή τον ανώτερο φλοιό. Αλλά καθώς οι άκρες των τεκτονικών πλακών συγκρούονται, γλιστρούν και απομακρύνονται η μία από την άλλη, ο φλοιός ραγίζει και διπλώνει, με αποτέλεσμα να προκαλείται σεισμός.
Οι περισσότεροι από τους σεισμούς, που απεικονίζονται σε αυτόν τον χάρτη ακολουθούν τα όρια των επτά μεγάλων τεκτονικών πλακών, μαζί με την πλάκα των Φιλιππίνων (νότια της Ιαπωνίας) και την πλάκα Nazca (δυτικά της Νότιας Αμερικής).
Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σύμφωνα με το USGS.
Seismos1_2.JPG
Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς , οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία (τμήμα της Ζώνη Alpide) έγιναν σε πολλαπλά ρήγματα. Η αραβική πλάκα πιθανότατα κινήθηκε προς τα βόρεια στην ευρασιατική πλάκα, ωθώντας την πλάκα της Ανατολίας (στην οποία βρίσκεται η Τουρκία) προς τα δυτικά.

Οι χειρότεροι σεισμοί στην ιστορία

Αν και οι σεισμοί σημειώνονται σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλες δονήσεις εστιάζονται σε περιορισμένες και συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό σε κλίμακες μεγέθους, όπως η κλίμακα Ρίχτερ (ML) και η νεότερη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα μεγέθους ροπής (Mw). Αυτές οι κλίμακες είναι λογαριθμικές και ανεβαίνουν γρήγορα, έτσι για την κλίμακα Ρίχτερ, κάθε αύξηση ακέραιου αριθμού αντιστοιχεί περίπου σε 31,6 φορές αύξηση της ενέργειας που απελευθερώνεται.
Στον παραπάνω χάρτη παρατηρείται μια συγκέντρωση από αυτούς τους σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους γύρω από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτό το σύνορο είναι επίσης γνωστό στην καθομιλουμένη ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» για την επίμονη ηφαιστειακή του δραστηριότητα, που προκαλείται επίσης από την κίνηση των τεκτονικών πλακών.
Αλλά τα κόκκινα σημεία, που αντιπροσωπεύουν μεγάλους σεισμούς μεγέθους άνω των 9 Ρίχτερ είναι πολύ λίγα. Ακολουθεί μια λίστα με τους 20 χειρότερους σεισμούς στην ιστορία, με βάση το μέγεθος.
Seismos2_1.JPG
Σε περιοχές κοντά στην Ινδονησία, τη Ρωσία και τη Χιλή -όλες στα όρια των τεκτονικών πλακών- έχουν σημειωθεί οι μισοί από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

Μπορούν να προβλεφθούν μεγάλοι σεισμοί;

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να προβλέψουν ακριβώς πού, πότε ή σε ποιο μέγεθος θα συμβεί ένας σεισμός.
Ωστόσο, μπορούν να μετρήσουν την πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός, ειδικά γύρω από ζώνες ρηγμάτων. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι ο μεγάλος γύρω από τη ζώνη Cascadia στη Βόρεια Αμερική που συμβαίνει κάθε 200 έως 800 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης