Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Μολδαβία, έκλεισε προσωρινά ο εναέριος χώρος - Ρωσία, Σερβία απορρίπτουν τα περί πραξικοπήματος

Συναγερμός στη Μολδαβία, έκλεισε προσωρινά ο εναέριος χώρος - Ρωσία, Σερβία απορρίπτουν τα περί πραξικοπήματος
Η Μόσχα απορρίπτει την κατηγορία της προέδρου της Μολδαβίας περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας της
Σχετικά Άρθρα
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στη Μολδαβία, η οποία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της σήμερα Τρίτη, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, στη σκιά των καταγγελιών περί ενορχήστρωσης σχεδίου αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μολδαβίας ανέφερε ότι εκδόθηκε ειδοποίηση προς τους πιλότους στις 11:24 π.μ. (0924 GMT) ενημερώνοντάς τους για το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας «υπέρ της ασφάλειας των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών».
Ο εναέριος χώρος άνοιξε ξανά στις 14:47.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο επιβεβαίωσε πως οι πτήσεις είχαν ακυρωθεί.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν σχολίασε αμέσως


Ρωσία, Σερβία απορρίπτουν τα περί πραξικοπήματος


Νωρίτερα, την κατηγορία της προέδρου της Μολδαβίας ότι η Μόσχα εκπονεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας, απέρριψε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της χώρας Maia Sandum κατήγγειλε χθες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους δολιοφθορείς (σαμποτέρ) για να ανατρέψει την ηγεσία της μικρής χώρας της, να σταματήσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
"Τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και ατεκμηρίωτοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι Ρώσοι καταγγέλλουν τους Ουκρανούς για τεχνητή ένταση

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκαλεί ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μολδαβία λέγοντας ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει την Μολδαβία "σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία".
Η πρόεδρος Maia Sandu προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αποκάλυψε σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αποσκοπεί στο να προκαλέσει την «καταστροφή της Μολδαβίας» και μέρες αργότερα παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Η Sandu, η χώρα της οποίας συνορεύει με την Ουκρανία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας ως προς αυτή την πρώην σοβιετική Δημοκρατία όπως και για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η ίδια είπε ότι στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται πολίτες από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία που έχουν εισέλθει στην Μολδαβία και προσπαθούν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες στην προσπάθεια «να αλλάξουν την νόμιμη κυβέρνηση με μια παράνομη κυβέρνηση που θα ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη Μολδαβία δεν θα πετύχουν. Ο κύριός μας στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους. Ο στόχος μας είναι η δημόσια τάξη στην χώρα», δήλωσε η Σάντου σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ρωσία αρνήθηκε πέρυσι ότι θέλει να επέμβει στην Μολδαβία αφότου οι αρχές στην Υπερδνειστερία ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν σειρά επιθέσεων.

Το Βελιγράδι δεν έχει πληροφορίες για συμμετοχή πολιτών της Σερβίας σε ανατρεπτικές ενέργειες στην Μολδαβία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της προέδρου της Μολδαβίας για πιθανή συμμετοχή Σέρβων πολιτών σε ανατρεπτικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
«Απαιτούμε από τις αρχές της Μολδαβίας να μας παράσχουν επειγόντως όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχουν, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ποτέ μία τέτοια ειδοποίηση», δήλωσε ο Ivica Dacic.
Συμπλήρωσε πως στην διεθνή σκηνή σήμερα κυκλοφορούν πολλές «ψευδείς ειδήσεις» επισήμανε ωστόσο ότι «η Σερβία δεν θα επιτρέψει ενέργειες που βλάπτουν το κύρος της και τα συμφέροντα της και θέτουν σε δοκιμασία τις φιλικές σχέσεις με την Μολδαβία».

Φίλαθλοι της Παρτιζάν κρατούνται στο τμήμα απέλασης του αεροδρομίου στο Κισινάου

Τα σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι χθες βράδυ οι συνοριακές αρχές στο αεροδρόμιο του Κισινάου δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε δώδεκα πολίτες της Σερβίας, φιλάθλους της Παρτιζάν, που μετέβησαν στην Μολδαβία για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την τοπική Σερίφ για το κύπελλο Εθνών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Σε ιστοσελίδα φιλάθλων της Παρτιζάν στο Instagram αναφέρεται ότι οι συνοριακές αρχές στο αεροδρόμιο, τους φέρθηκαν «με αγενή τρόπο» και τους ανακοίνωσαν την απέλαση τους.
«Μετά από πέντε ώρες κατά τις οποίες μας φέρθηκαν με πολύ αγενή τρόπο, και υπομένοντας τις συνεχείς διακρίσεις από τη συνοριακή υπηρεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αντιμετωπίζουμε τώρα μια τετραήμερη παραμονή στο τμήμα απέλασης του αεροδρομίου περιμένοντας την πτήση της επιστροφής μας, την Παρασκευή» γράφει στο μήνυμα της η Mirjana Radosavlievic, η οποία βρίσκεται στην ομάδα των φιλάθλων που κρατούνται στο αεροδρόμιο του Κισινάου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης