Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανθρωπιστική κρίση σε Τουρκία, Συρία - Ανασύρουν ζωντανούς 200 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ - Στους 40.000 οι νεκροί

Ανθρωπιστική κρίση σε Τουρκία, Συρία - Ανασύρουν ζωντανούς 200 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ - Στους 40.000 οι νεκροί
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για ζωντανούς στα συντρίμμια, κοντά στην ολοκλήρωση τους οι εργασίες των σωστικών συνεργείων
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Οκτώ ημέρες έχουν περάσει από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν τη νοτια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, με το αδιέξοδο και το χάος για την επόμενη ημέρα να παραμένουν.
Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, η τραγωδία για τους κατοίκους των πληγείσων περιοχών - για όσους επέζησαν - τώρα αρχίζει.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν να διαχειριστούν πέρα από τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων, το γεγονός ότι παραμένουν άστεγοι, ότι δεν έχουν δουλειά και χρήματα, ότι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη τροφής, όταν δεν υπάρχει ρεύμα, νερό και θέρμανση σε πολλές περιοχές όχι μόνο των 10 επαρχιών της Τουρκίας αλλά και στη βόρεια Συρία.
Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές περιγράφεται δραματική, καθώς όσοι επέζησαν, διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα πως είναι αδύνατο να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί και ότι πρέπει να φύγουν και να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες πόλεις.
Όχι μόνο γιατί κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα έχει πλέον καταστραφεί αλλά και γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικών ασθενειών και επιδημιών.
Την ίδια στιγμή, αν και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες ελαχιστοποιούνται δραματικά για την εύρεση επιζώντων.
14_2.jpg
13_3.jpg
12_2.jpg
Ζωντανοί στα ερείπια

Πάντως, Τούρκοι διασώστες κατάφεραν περίπου 200 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου να ανασύρουν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, και συγκεκριμένα έναν 18χρονο, έναν 17χρονο και έναν 21χρονο ενώ αναφέρεται πως στο Kahramanmaras, το επίκεντρο του σεισμού, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν κοντά σε τρεις γυναίκες (γιαγιά, μητέρα, κόρη). Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως σε αρκετές περιοχές της επαρχίας Kahramanmaras, όπως στο Adiyaman και στο Hatay, υπάρχουν ακόμα σημάδια για την ύπαρξη ζωής κάτω από τα ερείπια.
Παρόλο αυτά τα περισσότερα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό ανακοινώνουν πως θα αρχίσουν σταδιακά να αποχωρούν, καθώς εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες για ζωντανούς.
Ήδη μάλιστα σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, πολλά μηχανήματα έχουν αρχίσει το έργο της απομάκρυνσης των μπαζών από τα κτήρια που κατέρρευσαν, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν θύματα ή ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.
20_1.jpg
19_1.jpg
Τέλος στις διασώσεις και στη Συρία

Αλλά και στη Συρία, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Martin Griffiths ανακοίνωσε πως το έργο των διασωστών πλησιάζει στο τέλος του, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα Λευκά Κράνη, η οργάνωση των διασωστών που δραστηριοποιείται στα εδάφη που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες.
«Η επιχείρηση έρευνας κοντεύει να φτάσει στο τέλος της.
Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι (επιζώντες), αλλά προσπαθούμε να κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους μας σε όλα τα μέρη» ανέφερε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών.
18_1.jpg
17_2.jpg
Στους 40.000 οι νεκροί, κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι δραματικός.
Εκτιμάται ότι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία προσεγγίζουν τους 40.000, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 50.000. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί των καταστροφικών αυτών σεισμών, μια και στις πληγείσες περιοχές διέμεναν και πολλοί Σύροι πρόσφυγες που ουδέποτε είχαν ταυτοποιηθεί επαρκώς.
Άλλωστε τις πρώτες ημέρες μετά τους σεισμούς, υπήρχαν εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 184.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στα ερείπια.
16_2.jpg
15_2.jpg
Η 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα

Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία θεωρείται ήδη η έκτη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει τον πλανήτη κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Τουρκία θα χρειαστεί τουλάχιστον 84 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της, μια και εκτιμάται πως περίπου 42.000 κτήρια στις 10 πληγείσες επαρχίες έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 158.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές ενώ περισσότερες από 155.000 σκηνές έχουν στηθεί σε διάφορους προσωρινούς καταυλισμούς.
Από τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, οι 3.636 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πυρά Τούρκων σε Σύρους πρόσφυγες

Πάντως, ο σεισμός έχει προκαλέσει αισθήματα οργής των Τούρκων κατά των Σύρων προσφύγων, μια και τους κατηγορούν για λεηλασίες και πλιάτσικο.
Μάλιστα, πολλοί Σύροι έχουν εξωθηθεί στο να φύγουν από τους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στις διάφορες τουρκικές πόλεις.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad συμφώνησε να ανοίξουν δύο ακόμα «περάσματα» προς τις περιοχές των ανταρτών, προκειμένου και αυτές οι περιοχές να λάβουν την ανθρωπιστική διεθνή βοήθεια.
Όπως έγινε γνωστό, τα περάσματα αυτά από την Τουρκία θα είναι ανοιχτά για μια περίοδο τριών μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης