Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 5%-5,25% θα κορυφωθεί το επιτόκιο της Fed - Τουλάχιστον δύο αυξήσεις το 2023, καμία μείωση

Στο 5%-5,25% θα κορυφωθεί το επιτόκιο της Fed - Τουλάχιστον δύο αυξήσεις το 2023, καμία μείωση
Τι δείχνει δημοσκόπηση του Reuters για τις επόμενες κινήσεις της Fed
Σχετικά Άρθρα
Η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες δύο φορές τους επόμενους μήνες, με τον κίνδυνο περαιτέρω αυξήσεων, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι δεν βλέπουν μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Χάρη στα πολύ ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Jerome Powell, επανέλαβαν το μάντρα higher-for-longer που οι traders πολεμούν εδώ και μήνες.
Με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του στόχου της Fed για 2,0%, 46 από τους 86 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters στις 8-13 Φεβρουαρίου προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, τον Μάρτιο και τον Μάιο, όχι μόνο τον Μάρτιο.
Αυτό θα σήμαινε μια κορύφωση στο 5,00%-5,25%, 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε η πλειοψηφία από τον Νοέμβριο. Και οι 37 που απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κορυφωθεί ακόμη υψηλότερα.
"Αναμένουμε επί του παρόντος δύο ακόμη αυξήσεις... Αλλά ο κίνδυνος είναι προς υψηλότερα επιτόκια.
Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να αρχίσει να δείχνει σημάδια επιδείνωσης", δήλωσε ο Oscar Munoz, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στις ΗΠΑ στην TD Securities, ο οποίος άλλαξε την πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα.
"Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και αυτό θα μεταφερθεί και πάλι στον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη".

Εν αναμονή του πληθωρισμού

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές για το επιτόκιο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 0,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον μήνα, με τον βασικό δείκτη, ο οποίος αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, να αυξάνεται κατά 0,4%, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Reuters.
Δεν υπήρξε σαφής εκτίμηση σχετικά με το επιτόκιο πολιτικής της Fed στο τέλος του 2023.
Αλλά πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα, 54 από τους 80, προέβλεπαν ότι δεν θα υπάρξει μείωση φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2024.
Το ένα τρίτο, ή 18 από αυτούς τους 54 οικονομολόγους, προέβλεψε ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί στο 4,75%-5,00% και θα διατηρηθεί εκεί μέχρι το υπόλοιπο του έτους.
Οι υπόλοιποι 26 από τους 80 οικονομολόγους προέβλεπαν τουλάχιστον μία μείωση μέχρι τότε.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης μια μέση πιθανότητα ύφεσης 60% το επόμενο έτος, αναβαθμισμένη ελαφρώς από 56% τον Ιανουάριο.
Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης