Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Θολή μετεκλογική εικόνα στο Βερολίνο - Τα μηνύματα για Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Φιλελεύθερους, Αριστερά

Γερμανία: Θολή μετεκλογική εικόνα στο Βερολίνο - Τα μηνύματα για Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Φιλελεύθερους, Αριστερά
Παρά τη νίκη του CDU στην κάλπη, ο χριστανοδημοκράτης Kai Wagner αδυνατεί να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει
Σχετικά Άρθρα
Τελικά μόνο οι εκλογικοί παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης έμειναν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία των επαναληπτικών τοπικών εκλογών στο Βερολίνο, επειδή αυτή τη φορά δεν έγιναν παρατυπίες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της που σχολιάζει το αποτέλεσμα της κάλπης στο Βερολίνο η Dautshe Welle.
Ειδάλλως όλοι οι άλλοι ζουν τον δικό τους μετεκλογικό Γολγοθά.
Ο πραγματικός νικητής Kai Wagner κατάφερε να αποσπάσει τα καλύτερα εκλογικά ποσοστά του αιώνα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αλλά δεν θα κυβερνήσει, διότι δεν βρίσκει κόμμα για να συγκυβερνήσει.
Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την "άτυχη" Franziska Giffey υπέστησαν μεγάλες απώλειες, αλλά μαζί με τους μέχρι τώρα εταίρους τους από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο διαθέτουν άνετη πλειοψηφία για να κυβερνήσουν, ίσως με την Giffey και πάλι στο πόστο της τοπικής πρωθυπουργού, με μόλις 105 ψήφους διαφορά από τους Πράσινους.
Και οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του Cristian Lindner εκπαραθυρώθηκε από τη Βουλή για πέμπτη συνεχόμενη φορά σε τοπική αναμέτρηση.
Πάντως για την ίδια την Giffey η ψήφος των Βερολινέζων ήταν ψήφος τιμωρίας σύμφωνα με τη Welt.
«Για τo SPD ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της πόλης, φάνηκε από τα πρώτα έξιτ πολς. Ειδικά οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι έφυγαν μαζικά προς τους Χριστιανοδημοκράτες. Παρόλα αυτά, καθαρά αριθμητικά θα μπορούσε να κυβερνήσει ο μέχρι τώρα κυβερνητικός συνασπισμός SPD, Πρασίνων και "Η Αριστερά". Τόσο περίεργη είναι η κατάσταση μετά το κλείσιμο της κάλπης στην πρωτεύουσα».

Η σημασία του αποτελέσματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Το μήνυμα της κάλπης ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα των ψηφοφόρων για αλλαγή.
«Στο Βερολίνο απαιτούνται περισσότερα πράγματα απ' ότι απλώς μια συνέχεια (στην πολιτική) σαν να μην συνέβη τίποτα» επισημαίνει το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND.
«Δηλαδή μια τοπική πρωθυπουργό που προσπαθεί να εξωραΐσει τα γιγαντιαία προβλήματα του Βερολίνου, μια υπουργό των Πρασίνων που χωρίς σχέδιο κλείνει για αυτοκίνητα εμπορικούς δρόμους που σφύζουν από ζωή. Και ένα αριστερό κόμμα που το μόνο που μπορεί να σκεφτεί στο τεράστιο πρόβλημα στέγασης είναι απαλλοτριώσεις. Για κανένα από τα κόμματα στο Βερολίνο δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες ή για υπερβολικές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή στην εκλογές μειώθηκε και το εθνολαϊκιστικό AfD κέρδισε έδαφος. Στην πόλη η απογοήτευση είναι τεράστια».

Ηττήθηκε η Giffey αλλά μπορεί να κυβερνήσει με τους εταίρους της

Διδάγματα από τις εκλογές στο Βερολίνο βγάζει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.
Ο σχολιαστής προβάλλει τη σημασία της οριακής διαφοράς 105 ψήφων των Πρασίνων σε σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα συμμετέχουν υπό τον Olaf Scholz σε κυβέρνηση συνασπισμού. Διαβάζουμε:
«Για τους Πράσινους το αποτέλεσμα έχει σημασία και πέραν αυτών των εκλογών. Όταν ακόμη και σε μια πόλη με παραδοσιακή προτίμηση στους Πράσινους αυτή που κρίνει τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία είναι η βασική υποψήφια του κόμματος Bettina Yaras, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό το ποιος ή ποια θα είναι κεντρικός υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή ποιος θα προσπαθήσει να κερδίσει (την εμπιστοσύνη) ολόκληρης της χώρας. Και επειδή οι Πράσινοι θα επιχειρήσουν και την επόμενη φορά να διεκδικήσουν την καγκελαρία, τόσο η Annalena Baerbock όσο και ο Robert Habeck θα βάλουν υποψηφιότητα …
Το ερώτημα είναι ποιος εκ των δύο έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ισχυρός από τον Scholz ή τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, όπως κι αν ονομάζεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης