Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Μολδαβία: Η Ρωσία ετοιμάζει πραξικόπημα με ξένους σαμποτέρ

Επιμένει η Μολδαβία: Η Ρωσία ετοιμάζει πραξικόπημα με ξένους σαμποτέρ
Η Ρωσία προειδοποιεί για πραξικόπημα
Σχετικά Άρθρα
Στις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους σαμποτέρ για να ρίξει την ηγεσία, να την εμποδίσει να ενταχθεί στην ΕΕ και να την εργαλειοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εμμένει η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu.
Τα σχόλια της Sandu έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα του είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών "για την καταστροφή της Μολδαβίας" και λίγες ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας, όπως μεταδίδει η Euractiv.
Τους τελευταίους μήνες, η πρόεδρος της Μολδαβίας έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας απέναντι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Διαμαρτυρίες κατά της φιλοδυτικής ηγεσίας της Μολδαβίας

Το Κισινάου χαρακτήρισε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της φιλοδυτικής πορείας της κυβέρνησης ως μέρος μιας εκστρατείας που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Οι διαμαρτυρίες, που οργανώθηκαν από το κόμμα του εξόριστου πολιτικού της αντιπολίτευσης Ilan Shor, σηματοδότησαν την πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση για τη Sandu μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη της το 2020 με μια φιλοευρωπαϊκή και κατά της διαφθοράς πλατφόρμα.
"Μέσω βίαιων ενεργειών μεταμφιεσμένων σε διαμαρτυρίες από τη λεγόμενη αντιπολίτευση, θα εξαναγκαστεί η αλλαγή εξουσίας", ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δήλωσε η Sandu.
Τα σχέδια, τα οποία παρέχονται στη Μολδαβία από την Ουκρανία, θα περιλαμβάνουν την είσοδο ξένων από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία στη χώρα για να πραγματοποιήσουν ανατρεπτικές ενέργειες και να προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να "αλλάξει η νόμιμη κυβέρνηση σε μια παράνομη κυβέρνηση που ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας.
Σύμφωνα με τη Sandu, η Ρωσία στοχεύει "να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη, να αλλάξει τη νόμιμη εξουσία από το Κισινάου σε μια παράνομη που θα θέσει τη [Μολδαβία] στη διάθεση της Ρωσίας για να σταματήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
"Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη Μολδαβία δεν θα αποδώσουν.
Ο κύριος στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους.
Στόχος μας είναι η ειρήνη και η δημόσια τάξη στη χώρα", δήλωσε η Sandu.
Η Ρωσία αρνήθηκε πέρυσι ότι ήθελε να παρέμβει στη Μολδαβία, αφού οι αρχές της Υπερδνειστερίας δήλωσαν ότι είχαν γίνει στόχος μιας σειράς επιθέσεων.
Η Sandu πρόσθεσε επίσης ότι ένας άλλος στόχος του σχεδίου της Μόσχας είναι να χρησιμοποιήσει τη Μολδαβία, πιθανότατα μέσω της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, στον πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης