Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Eurogroup): Αντέχει η Ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά σοκ

Donohoe (Eurogroup): Αντέχει η Ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά σοκ
Η δημοσιονομική πολιτική το 2024 θα εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου
«Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ των τελευταίων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohoe, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 αυξάνεται λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής και ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, επισήμανε ο Πασκάλ Ντόναχιου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στις αγορές ενέργειας, την αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις της επιθετικότητας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις.
Στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της δήλωσης για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024 που θα εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο διευθυντής του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα κάνει απολογισμό της κατάστασης των αγορών ενέργειας στην ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από μια απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στα τέλη του 2022 σε σύγκριση με την κορύφωση που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα ακόμη άφθονα αποθέματα των χωρών της ευρωζώνης, στον ήπιο χειμώνα και στην εισαγωγή ανώτατου ορίου στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.
Αυτές οι συζητήσεις θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν λάβει οι χώρες της ευρωζώνης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένα, καθώς η πίεση της αγοράς υποχωρεί, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Δεκέμβριο, οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης