Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Βιβλική καταστροφή, πάνω από 84 δισ. δολ. το κόστος του σεισμού - Τι εκτιμούν Παγκόσμια Τράπεζα, Τούρκοι αξιωματούχοι

Τουρκία: Βιβλική καταστροφή, πάνω από 84 δισ. δολ. το κόστος του σεισμού - Τι εκτιμούν Παγκόσμια Τράπεζα, Τούρκοι αξιωματούχοι
Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, δηλαδή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας
(upd) Οι τουρκικές και συριακές προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους καταστροφικούς δίδυμους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας θα κοστίσουν "δισεκατομμύρια δολάρια", σύμφωνα με τον Ferid Belhaj, αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη υποσχεθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Άγκυρα και επιδιώκει την παροχή βοήθειας για τη Συρία, είπε, στον απόηχο της τραγωδίας της 6ης Φεβρουαρίου που άφησε πίσω της πάνω από 35.000 νεκρούς.
"Για την Τουρκία, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί για περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε στους Hadley Gamble και Dan Murphy του CNBC στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι τη Δευτέρα.
"Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε ήδη ένα χαρτοφυλάκιο στην Τουρκία, είχαμε έργα και μπορέσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε μέρος της χρηματοδότησης", τόνισε.

Τι εκτιμούν οι Τούρκοι

Ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες υποδομές, θα μπορούσε να στοιχίσει στην Τουρκία έως και 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσό ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησίασε τους 36.000 και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της αντίδρασης μετατοπίστηκε από τη διάσωση επιζώντων που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφίμων και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων ανεβάζει το κόστος των ζημιών σε 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια - 70,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την επισκευή χιλιάδων σπιτιών, 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια από την απώλεια εργάσιμων ημερών.
Το κύριο κόστος θα είναι η ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μταφοράς και υποδομών, καθώς και η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι.

Πλήγμα για το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας

Ο πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να "κάνει τη χώρα να σταθεί ξανά όρθια".
Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, δηλαδή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι απίθανο να είναι τόσο έντονος όσο μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος έπληξε τη βιομηχανική καρδιά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Mahmoud Mohieldin, στο περιθώριο του Αραβικού Δημοσιονομικού Φόρουμ την Κυριακή.
Ο Mohieldin πρόσθεσε ότι, μετά τον αρχικό αντίκτυπο κατά τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο μέλλον.
Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη έως και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.
Η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 5% το 2022 και είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.
Στις 10 επαρχίες που επλήγησαν κηρύχθηκε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κεντρική τράπεζα ανέβαλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων.
Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε ανωτέρα βία μέχρι το τέλος Ιουλίου και ανέβαλε τις πληρωμές φόρων για την περιοχή,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης