Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντικινεζική υστερία στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προτείνουν την απαγόρευση του TIk-Tok και κηρύσσουν πόλεμο στις τεχνολογικές εταιρείες

Αντικινεζική υστερία στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προτείνουν την απαγόρευση του TIk-Tok και κηρύσσουν πόλεμο στις τεχνολογικές εταιρείες
Το σχέδιο της κυβέρνησης Biden για την αποεπένδυση στον κινεζικό τεχνολογικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Σε μια πρωτοφανή εκδήλωση αντικινεζικής υστερίας, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer δήλωσε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ότι η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ αξίζει να  τεθεί υπό εξέταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Μια ομάδα γερουσιαστών επανέφερε πρόσφατα τη νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, ως απάντηση στην ανησυχία ότι τα δεδομένα που συλλέγει θα μπορούσαν να καταλήξουν στην κινεζική κυβέρνηση.
«Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε ο Schumer στην εκπομπή «This Week» του ABC την Κυριακή.
«Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία που κατέχει το TikTok είναι κινεζική.
Και υπάρχουν υπεύθυνοι στην Επιτροπή Εμπορίου που το εξετάζουν αυτό αυτή τη στιγμή.
Θα δούμε πού θα καταλήξουν».
Ένα παpόμοιο μέτρο απέτυχε στο προηγούμενο Κογκρέσο.
Η νέα προσπάθεια είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση του λόμπι των εταιρειών τεχνολογίας και να φέρει τους γερουσιαστές αντιμέτωπους με εκατομμύρια νέους, κυρίως, χρήστες της πλατφόρμας.

Η απάντηση της εταιρείας και οι ραγδαίες εξελίξεις

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εισαχθεί διάφορα νομοσχέδια κατά του TikTok και ο Schumer, ο οποίος έχει επικρίνει το TikTok κατά το παρελθόν, δεν έχει υποστηρίξει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Shou Zi Chew πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 23 Μαρτίου.
Η Chief Operating Officer της TikTok, Vanessa Pappas δήλωσε σε ακρόαση στη Γερουσία τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία διενεργεί αυστηρούς ελέγχους σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα και το πού αποθηκεύονται και ότι δεν θα έδινε τα δεδομένα αυτά στην κινεζική κυβέρνηση.
With new China AI chip restrictions, U.S. takes aim at a critical niche |  Nasdaq
Στο στόχαστρο οι εισροές κεφαλαίων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Biden φέρεται να θέτει προς εφαρμογή σχέδιο «επίθεσης» στις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εξετάζοντας την απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων σε αυτές, μια κίνηση που λένε οι ειδικοί αντανακλά και πάλι την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, αφού έχουν αποδειχθεί πολλές προηγούμενες πολιτικές ατελέσφορος.
Αλλά αυτή η κεφαλαιακή ενέδρα δεν θα είναι πιο επιτυχημένη από τους προκατόχους τους, όχι μόνο επειδή οι κινεζικές εταιρείες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τα αμερικανικά κεφάλαια, αλλά επειδή θα εξοργίσει τους αμερικανούς επενδυτές με τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν κατευθυνθεί σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας και άλλες βαριές επενδύσεις.
Κατασκευή ημιαγωγών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να φέρει προς ψήφιση τους επόμενους μήνες εκτελεστικό διάταγμα για την απαγόρευση των επενδύσεων σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ θα αυξάνει τον έλεγχο άλλων.
Η απαγόρευση αναμένεται να εφαρμοστεί σε ορισμένες επενδύσεις που σχετίζονται με την κατασκευή ημιαγωγών, ανέφερε η έκθεση του Reuters.
Το εκτελεστικό διάταγμα, εάν εφαρμοστεί, θα είναι άλλη μια αξιοσημείωτη κίνηση της κυβέρνησης Biden για να ακρωτηριάσει τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, αφού ανακοίνωσε μια σειρά περιορισμών στις εξαγωγές για να θέσει φραγμό στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών τον Οκτώβριο.
An animation program about the Chinese Lunar New Year traditions is seen on Nasdaq's outdoor display in Times Square, New York, Feb. 11, 2021.Photo:Xinhua
Η προσαρμογή

Σύμφωνα με ειδικούς, από τη μία πλευρά, το σχέδιο της κυβέρνησης Biden να απαγορεύσει τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας είναι σύμφωνο με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν την Κίνα ως ανταγωνιστή.
Από την άλλη πλευρά, αντικατοπτρίζει την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων καταστολής εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στην άνοδο της υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση Biden προσαρμόζει συνεχώς τη μεθόδευση - από την καταστολή των μέσων παραγωγής, τη διατάραξη των ροών όσον αφορά το προσωπικό, περιορισμό των επενδύσεων κεφαλαίου.
«Η κυβέρνηση Biden διπλασιάζει τις επιθέσεις της κατά της βιομηχανίας ημιαγωγών της Κίνας.
Είναι μια επιλογή τζογαδόρου, προκειμένου να διασώσει το κύρος της από προηγούμενες αποτυχίες που αφορούσαν πολιτικές κατά της Κίνας», δήλωσε στους Global Times ο Chen Jia, ανεξάρτητος αναλυτής διεθνούς στρατηγικής.
Move Over, Metaverse -- AI Is the Next Shiny Tech Bauble (Bubble?) -  TheStreet
Οι αποτυχίες και το μέλλον

Παράδειγμα των αναποτελεσματικών πολιτικών της κυβέρνησης Biden κατά της Κίνας είναι η Συμμαχία Chip 4 που προτείνουν οι ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να απομακρύνει τις χώρες-εταίρους της Κίνας, καθώς πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επισημάνει ότι δεν λειτούργησε όπως είχαν σχεδιάσει .
Ο Ma Jihua, ιδρυτής της Beijing DARUI Management Consulting Co, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 ότι το μοτίβο του κυνηγιού μαγισσών στον κινεζικό τεχνολογικό τομέα από τις ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο μη επιλεκτικό, καθώς τείνουν να χρησιμοποιούν όποια μέτρα είναι διαθέσιμα, άσχετα με το πώς γυρίζουν μπούμερανγκ στη δική τους οικονομία.
«Οι περιορισμοί στις επενδύσεις είναι βέβαιο ότι θα βλάψουν τις αμερικανικές εταιρείες πιο σοβαρά από τις προηγούμενες πολιτικές, καθώς υπάρχει τεράστιος όγκος αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ως αποτέλεσμα των υψηλών αποδόσεων.
Είναι σαν να σκοτώνεις τη χήνα που κάνει το χρυσό αυγά για τους αμερικανούς επενδυτές», υπογράμμισε ο Ma.
Huawei: the Government could completely eliminate its access to US  suppliers | INSIDE News | NewsBreak Original
Οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης

Μια πρόσφατη έκθεση από μια δεξαμενή σκέψης του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν έδειξε ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα πέμπτο των επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης από το 2015 έως το 2021, με συναλλαγές αξίας 40,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.
Η Qualcomm Ventures και η Intel Capital συμμετείχαν σε 13 και 11 επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Ma, η εμμονή των ΗΠΑ στη χάραξη τέτοιων πολιτικών κυρώσεων που βλάπτουν τον εαυτό τους αντικατοπτρίζει ότι στρέφονται από την επιχειρηματική σκέψη και το ρεαλισμό σε μια λεγόμενη πολιτική εθνικής ασφάλειας, η οποία, αν συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει περισσότερο οικονομικό χάος στη χώρα.
US-China Trade is Close to a Record, Defying Talk of Decoupling - Bloomberg
Θα αποτύχουν

Αν και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από την προώθηση του διαχωρισμού μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας για να διαλύσουν τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, δεν μπορούν να επιτύχουν, τόνισαν όλοι οι ειδικοί που έλαβαν συνέντευξη από τους Global Times την Κυριακή.
«Οι επιπτώσεις της λεγόμενης πολιτικής αποσύνδεσης που προβλήθηκε από ορισμένους πολιτικούς των ΗΠΑ βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα στην επιστημονική και τεχνολογική ισχύ μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», ο Xiang Ligang, διευθυντής στρατηγός της Συμμαχίας για την Κατανάλωση Πληροφοριών που εδρεύει στο Πεκίνο, δήλωσε στους Global Times.
Tech war: China faces more US pressure on semiconductor front in 2023 amid  tightened export controls backed by Japan, Netherlands | South China  Morning Post
Δεν χρειάζονται άμεσα κεφάλαια οι κινεζικές εταιρείες

Ειδικότερα, όσον αφορά τις επενδύσεις κεφαλαίου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας δεν χρειάζονται τόσο επειγόντως κεφάλαια από τις ΗΠΑ όσο πριν από 20 ή 30 χρόνια, καθώς οι ξένες επενδύσεις από άλλες χώρες εισρέουν στην Κίνα και η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει ωριμάσει.
Ο Xiang τόνισε ότι οι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας μειώνονται τα τελευταία χρόνια, αν και επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ορισμένους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεταφορές.
«Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κεφαλαίου υψηλής τεχνολογίας που απορροφάται από τις κινεζικές εταιρείες προέρχεται από το εσωτερικό», σημείωσε.
Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη της Κίνας αυξήθηκαν από 1,03 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2012 σε 2,79 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2022, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο.
Οι δαπάνες στη βασική επιστημονική έρευνα αυξήθηκαν 3,4 φορές από το 2012 έως το 2021, ανέφερε η Κρατική Τηλεόραση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ θα αντιμετώπιζαν επίσης αυξανόμενη εσωτερική πίεση εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ιδιαίτερα όταν η αμερικανική οικονομία δεν έχει απαλλαγεί από προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, επισήμανε οι αναλυτές.
Αυτό θα δυσκολέψει την κυβέρνηση Biden να εφαρμόσει τις πολιτικές «οικονομικής αποσύνδεσης από τη Κίνα» όπως έχουν σχεδιάσει, συμφωνα με τους αναλυτές.

Πολιτικές σκοπιμότητες

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η κυβέρνηση Biden είχε σχεδιάσει να εκδώσει το εκτελεστικό διάταγμα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αλλά καθυστέρησε την κίνηση εν όψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του ανώτατου διπλωμάτη των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα.
«Η πρόοδος στην απαγόρευση επενδύσεvν δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του κλάδου υψηλής τεχνολογίας της Κίνας», επισήμανε ο Chen.
Κατά την άποψη του Xiang Ligang, η απαγόρευση επενδύσεων είναι πιθανότατα μια κίνηση που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Biden για να δείξει ότι δεν είναι ήπιος απέναντι στην Κίνα ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης