Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυτικά Βαλκάνια: Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα

Δυτικά Βαλκάνια: Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα
Σύμφωνα  με τη Ρωσία είναι απαραίτητο να τεθεί ξανά το θέμα στο πλαίσιο του Συμβούλιου Ασφαλείας
Σχετικά Άρθρα
Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Alexander Botsan-Kharchenko σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti την Κυριακή 12 .
Όταν ρωτήθηκε εάν το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να διευθετηθεί χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατό».
«Σε τελική ανάλυση, μια δίκαιη λύση είναι δυνατή μόνο με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από τη Ρωσία και την Κίνα ως μόνιμα μέλη.
Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί ξανά αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Προφανώς απαιτείται συζήτηση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια μόνιμη λύση διεθνούς δικαίου», τόνισε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουν - αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το αγνοεί και θα συνεχίσει να αγνοεί - ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα διεξαχθεί με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια είναι μέρος του Σερβία) και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει τη συγκατάθεση και την υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σέβονται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και, πρώτα απ' όλα, του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε κατηγορηματικά κατά των ισχυρισμών ότι η απόφαση 1244 σε τελεί εν ισχύι», σημείωσε.

Η συμφωνία των Βρυξελλών

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008.
Περισσότερα από 60 κράτη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και πέντε χωρών της ΕΕ, αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του.
Οι συμφωνίες των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, στις 19 Απριλίου 2013, προβλέπουν τη σύσταση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων - ενός αυτοδιοικητικού φορέα Σέρβων που ζουν στην μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει το μέρος των συμφωνιών των Βρυξελλών, ενώ οι Κοσοβάροι άρχισαν να εργάζονται μόνο για τον χάρτη της Κοινότητας, αλλά αργότερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης