Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος - Προεδρικές εκλογές 2023: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 52%, στο 48% ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Κύπρος - Προεδρικές εκλογές 2023: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 52%, στο 48% ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
Ξεκίνησε η ροή των πρώτων αποτελεσμάτων από το δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη νίκη του επί του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη στον Β' γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51,9% έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48,1%.
Τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρη ο προκάτοχός του Νίκος Αναστασιάδης.
«Συγχάρηκα τον νέο Προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter o κ. Αναστασιάδης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Συγχαρητήρια Σακελλαροπούλου στον νέο πρόεδρο της Κύπρου


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.
Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Τα exit polls


Νωρίτερα σύμφωνα με τα πρώτα exit polls τα ποσοστά του κου Χριστοδουλίδη κυμαίνονται από 50,5% έως και 56%, ενώ του Ανδρέα Μαυρογιάννη από 44,4% έως και 49,5%.
Συγκεκριμένα:  Ο Ant1 51,9 -55,6%
για τον Ν. Χριστοδουλίδη και 44,4-48,1% για τον Α. Μαυρογιάννη.
O Σίγμα 52-56%
για τον Ν. Χριστοδουλίδη και 44-48% για τον Α. Μαυρογιάννη.
Ο Omega 51,5-55,5% γ
ια τον Ν. Χριστοδουλίδη και 44,5-48,5% για τον Α. Μαυρογιάννη.
Κύπρος – Εκλογές: Προβάδισμα Χριστοδουλίδη δείχνουν τα exit polls-1

Οι δύο διεκδικητές της Κυπριακής Προεδρίας, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναδείχθηκαν ως οι βασικοί διεκδικητές από τον α' γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τερμάτισε πρώτος στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών με 32,04%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί με 29,58%.
Κύπρος – Εκλογές: Προβάδισμα Χριστοδουλίδη δείχνουν τα exit polls-2
Χριστοδουλίδης: Eχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού


«Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού», ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου στο Κέντρο Δ’. Τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχτηκαν στο εκλογικό κέντρο φίλοι, συγγενείς και υποστηρικτές του.
Τόνισε πως αυτό που κρατά από τη μακρά εκλογική διαδικασία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα των εκλογών ποια είναι τα διλήμματα ενώπιόν του.
Πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού.
Σημείωσε επίσης ότι το πιο σημαντικό είναι «η επόμενη ημέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους», ενώ επανέλαβε πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση. «Μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», τόνισε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις θέλουν κοινές προσεγγίσεις και υπογράμμισε πως μπορεί να διασφαλιστεί η συλλογικότητα «η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού».
Κύπρος – Εκλογές: Προβάδισμα Χριστοδουλίδη δείχνουν τα exit polls-3
Μαυρογιάννης: Δεν είναι η ώρα για διαχωρισμούς

Μήνυμα ενότητας κι αλληλεγγύης έστειλε από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε στο Γ’ Δημοτικό σχολείου Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Lena Shamoun τα παιδιά του, Διομήδη κι Αθηνά και πλήθος φίλων και υποστηρικτών.
«Άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα στην Αγλαντζιά όπου κατοικώ εδώ και 36 χρόνια», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι οι πολίτες να κάνουν το ίδιο, γιατί «η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Δεν είναι απλώς διαδικασία, είναι η ανάληψη από τους πολίτες του καθήκοντός τους, της ευθύνης τους για ν’ αλλάξουν τον τόπο».
«Στέλνω ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας, ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης, δεν είναι η ώρα για να υπάρχουν διαχωρισμοί στον τόπο μας, είναι η ώρα της ενότητας, η ώρα να γυρίσουμε σελίδα για μια νέα ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο που θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων της και να φτιάξει το αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».
Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2013, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2018.
Ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 9 Ιανουαρίου 2022 (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022).
Στις 12 Μαΐου 2022 εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Την επομένη κατηγορήθηκε για «προδοσία» και «αποστασία» από μέρους του ΔΗ.ΣΥ. και για λογοκλοπή της ομιλίας του Γιαννάκη Κασουλίδη από την προεκλογική περίοδο του 2007-2008.
Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στηρίχθηκε από μερίδα της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς επίσης και από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ. τη Δημοκρατική Παράταξη και την Αλληλεγγύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης