Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία… ελπίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία έως τον Ιούλιο του 2023, παρά το veto Erdogan

Η Φινλανδία… ελπίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία έως τον Ιούλιο του 2023, παρά το veto Erdogan
Ο Φιλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία άκουσαν πολλές ενθαρρυντικές δηλώσεις από το ΝΑΤΟ την περασμένη άνοιξη ότι η ένταξή τους στη συμμαχία θα ήταν ομαλή, αλλά οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές...
Σχετικά Άρθρα
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο ως μέλη thw συμμαχίας, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto σε συνέντευξή του στην υπηρεσία ειδήσεων STT που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023.
Δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία άκουσαν πολλές ενθαρρυντικές δηλώσεις από το ΝΑΤΟ την περασμένη άνοιξη ότι η ένταξή τους στη συμμαχία θα ήταν ομαλή, αλλά δεν ήταν έτσι…
"Βλέπω ότι είναι ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Είναι σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εξεπλάγησαν επίσης", είπε.
Ο πρόεδρος είπε ότι τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ήδη επικυρώσει τις προσχωρήσεις εξέφρασαν ξεκάθαρα τη θέση τους.
Αλλά τελικά εναπόκειται στον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan να λάβει την τελική απόφαση.
“Δεν νομίζω ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα υποκύψει στην πίεση της κοινωνίας.
Αλλά κάτι μπορεί να συμβεί εάν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας προχωρήσουν», είπε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Είπε ότι η νέα σουηδική νομοθεσία για την τρομοκρατία, η οποία τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο, θα μπορούσε να πείσει τον Erdogan ότι η Σουηδία συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις της που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη.
«Όσον αφορά το όλο θέμα, η θέση μου είναι ότι ενεργούμε σε συνεννόηση με τη Σουηδία και στόχος είναι να επιτύχουμε την ένταξη τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Οι κατηγορίες για τρομοκρατία

Τον Μάιο του 2022, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία εμποδίστηκε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές ομάδες και να εκδώσουν στην Άγκυρα τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία και εμπλέκονται σε το πραξικόπημα του 2016.
Συνομιλίες μεταξύ του Erdogan, του Φινλανδού προέδρου Sauli Niinisto, της τότε πρωθυπουργού της Σουηδίας Magdalena Andersson και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 28 Ιουνίου 2022.
Ως αποτέλεσμα, υπογράφηκε ένα μνημόνιο που επιτρέπει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης