Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Veto στο 10 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ – Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημία στην Ευρώπη

Ουγγαρία: Veto στο 10 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ – Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημία στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον υπουργό Eξωτερικών Peter Szijjarto, δεν βοηθούν στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά βλάπτουν την οικονομία της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία αντιτίθεται πλήρως στην ιδέα να επιβάλει η ΕΕ ένα 10ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και σε όλες τις άλλες κυρώσεις της ΕΕ, επειδή δεν βοηθούν στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά βλάπτουν την οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέντευξή του στο Kossuth Radio την Κυριακή.
«Τα μέτρα κυρώσεων έχουν καταρρεύσει εντελώς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το 10ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που συζητείται στις Βρυξέλλες «όπως και τα προηγούμενα εννέα, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους Ευρωπαίους».
Ο Szijjarto υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν ανάγκασαν τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της, δεν έφεραν ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά προκάλεσαν «ασύλληπτες δυσκολίες» στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εισροής προσφύγων και του πληθωρισμού.

Οι αντιδραστήρες από την Rosatom

Μιλώντας για τις προτάσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική ενέργεια, ο Szijjarto επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα τις υποστηρίξει, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια.
Επισήμανε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Pacs, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, χρησιμοποιεί ρωσικά πυρηνικά καύσιμα.
Το εργοστάσιο λειτουργεί τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κατασκευή δύο ακόμη αντιδραστήρων από τη Rosatom.

Συνεργασία με τη Ρωσία

«Εάν το πυρηνικό εργοστάσιο του Paks δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω απαγόρευσης της προμήθειας πυρηνικών καυσίμων, τότε η παροχή ενέργειας στην Ουγγαρία θα είναι αδύνατη», δήλωσε ο Szijjarto.
«Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει κυρώσεις που θα περιορίσουν την πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια ή τη συνεργασία με τη Ρωσία σε αυτόν τον τομέα».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ουγγαρία μπορεί να αυξήσει την ανεξαρτησία της από τις διεθνείς αγορές ενέργειας μόνο εάν παράγει πυρηνική ενέργεια εγχώρια, και ως εκ τούτου τυχόν περιορισμοί στην πρόσβασή της στην πυρηνική ενέργεια θα θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και την εθνική κυριαρχία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης