Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και ξαφνικά παροξυσμός στις ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί μέσα σε λίγα 24ωρα κατέρριψαν και... 3ο ιπτάμενο αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας

Και ξαφνικά παροξυσμός στις ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί μέσα σε λίγα 24ωρα κατέρριψαν και... 3ο ιπτάμενο αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, που απογειώθηκαν αμερικανικά μαχητικά προκειμένου να εξουδετερώσουν άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα
Σχετικά Άρθρα
Μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα «κυλινδρικό, ασημί γκρίζο» αντικείμενο στη βορειοανατολική αρκτική περιοχή της Αλάσκας, ένα άλλο αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο «σκάφος» καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό πάνω από τον βόρειο Καναδά το Σάββατο (12/2/2023).
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, που απογειώθηκαν αμερικανικά μαχητικά προκειμένου να εξουδετερώσουν άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα.
Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής ανακοίνωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι είχε αναγνωρίσει το αντικείμενο σε μεγάλο ύψος μαζί με καναδικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
Απογειώθηκε ένα αμερικανικό F-22 και το κατέρριψε πάνω από το Yukon, σύμφωνα με tweet του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudaeu.
Το αντικείμενο καταρρίφθηκε με πύραυλο AIM 9X, του ίδιου τύπου που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού τo Σάββατο (4/2/2023), σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Οι καναδικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν και να αναλύσουν τα συντρίμμια, είπε επίσης ο Trudeau, προσθέτοντας πως μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για πολυετές κατασκοπευτικό πρόγραμμα

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται μετά την πρόσφατη «εισβολή» ενός κινεζικού αερόστατου πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ και του Καναδά που έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στα υποτιθέμενα προγράμματα παρακολούθησης του Πεκίνου και πυροδότησε διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης ένα άλλο άγνωστο αντικείμενο στην Αλάσκα την Παρασκευή (10/2) κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. ...
Δεν είναι σαφές ποιο είναι το τελευταίο αντικείμενο και από πού προήλθε.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για ένα πολυετές πρόγραμμα παρακολούθησης στο οποίο ανέπτυξε κατασκοπευτικά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, έναν ισχυρισμό που απορρίφθηκε από το Πεκίνο.
Την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέρριψαν ένα σκάφος που ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου» και μικρότερο από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4/2. Πέπλο μυστηρίου και κυρώσεις

Ομοίως καταρρίφθηκε από αμερικανικό F-22.
Η NORAD (σ.σ. Αεράμυνα Β. Αμερικής - ΗΠΑ και Καναδάς) και η αμερικανική Βόρεια Διοίκηση ανακοίνωσαν ότι ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις ανάκτησης του αντικειμένου της Παρασκευής κοντά στο Deadhorse της Αλάσκας.
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Διοίκηση έκανε γνωστό πως το FBI ανέλαβε και μελετά τα συντρίμμια από το κινεζικό αερόστατο της 4ης Φεβρουαρίου.
Επίσης την Παρασκευή, η κυβέρνηση Biden επέβαλε κυρώσεις σε έξι κινεζικές εταιρείες που είναι «ύποπτες για διασυνδέσεις με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας»
Οι εταιρείες αυτές εντάχθηκαν στη «λίστα οντοτήτων», εμποδίζοντάς τους ουσιαστικά να παρέχουν στην Κίνα αμερικανική τεχνολογία.

Οι εξι κινεζικές εταιρείες που μπήκαν στη «μαύρη λίστα»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη «μαύρη λίστα» που περιλαμβάνει έξι κινεζικές οντότητες καθώς συμφώνα με τις αμερικανικές αρχές συνδέονται με τα αεροδιαστημικά προγράμματα της χώρας ως μέρος των αντιποίνων για ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που ταξίδεψε σε πολλές πολιτείες προτού καταρριφθεί.
Οι έξι οντότητες είναι η Beijing Nanjiang Aerospace Technology Co., η China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute, η Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology Co., η Eagles Men Aviation Science and Technology Group Co., η Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology Co. και Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group Co.

Οι Αμερικανοί στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού;

Γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, πως αμερικανική εταιρεία έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού που πέταξε πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ για μέρες πριν καταρριφθεί.
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Josh Hawley από τη Μοντάνα και Dan Sullivan από την Αλάσκα συμμετείχαν σε μια διαβαθμισμένη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών στις 9 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε από αξιωματούχους του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Πενταγώνου και του Υπουργείο εξωτερικών.
Μετά την ενημέρωση, ο Sullivan είπε στους δημοσιογράφους ότι τέθηκε το ερώτημα εάν αμερικανικές εταιρείες βοήθησαν στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν οριστική απάντηση.
«Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα πρέπει να βοηθούν στην κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων που χρησιμοποιούνται εναντίον των πολιτών τους», είπε ο Sullivan σύμφωνα με το Fox News.
«Ίσως δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί για αυτό… αλλά κάποιος το ρώτησε και κανείς σε εκείνη την ενημέρωση δεν είπε: «Ω, δεν είναι πρόβλημα».
Ο Hawley επιβεβαίωσε αργότερα στο Fox ότι η ερώτηση έγινε από έναν γερουσιαστή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Ο γερουσιαστής του Μιζούρι πρόσθεσε ότι «ανησυχεί» για την πιθανότητα να κατασκευαστεί το μπαλόνι με κάποια μορφή βοήθειας των ΗΠΑ.
«Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποια οριστική απάντηση σε αυτό», σημείωσε ο Hawley προτού προσθέσει ότι είναι μια «πολύ ανησυχητική πιθανότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης