Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον β' γύρο των Προεδρικών εκλογών - Μάχη ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη

Κύπρος: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον β' γύρο των Προεδρικών εκλογών - Μάχη ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη
Tο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Εκλογική αναμέτρηση για δύο η σημερινή στην Κύπρο, καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Οι δύο διεκδικητές της Κυπριακής Προεδρίας, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α' γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων. Ο Ν.  Χριστοδουλίδης  ψήφισε  στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ΄, Γεροσκήπου, στην γενέτειρά του την Πάφο, ενώ ο Α. Μαυρογιάννης στο Γ΄ Δημ. Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ΄, Αγλαντζιά Λευκωσίας.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, 12:00-13:00, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00 και να ακολουθήσει λίγο μετά τις 22:00 η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο "Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία", κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στη Λεμεσό ψήφισε ο Αναστασιάδης: Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά - Η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται

Στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α', στη Λεμεσό, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Άντρη Αναστασιάδη και τα εγγόνια τους.
Αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος αποχωρεί μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης και δύο προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του, κληθείς να απαντήσει εάν θα βρίσκεται στο πλευρό του όποιου εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «αυτό είναι το καθήκον του καθενός από μας. Σήμερα, ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Θα πρέπει να τον περιβάλουμε, όποιος και αν είναι, και με αγάπη και με εμπιστοσύνη και όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο του. Αυτό είναι το καθήκον μας. Και αν είναι κάτι που θέλω είναι να επαναλάβω αυτό που υπαγορεύουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Ο λαός αποφασίζει, η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται».
Ο ίδιος κάλεσε τον λαό μαζικά να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. «Το έχουμε πει πολλές φορές, ανεξάρτητα των αισθημάτων που τρέφουν οι οποιοιδήποτε θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και καθήκον, αν θέλετε, προς τη δημοκρατία, ανεπηρέαστα, με βάση τα δικά τους κριτήρια», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το εάν ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον ίδιο, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «δεν είναι θέμα να ανοίξει άλλος κύκλος. Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά, και εκεί και όπου θα χρειαστεί η παρέμβαση μου θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και όχι την αρνητική».
anastasiadis.JPG
Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Καίτης Κληρίδη περί διαφθοράς, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «δεν θέλω να σχολιάζω χυδαιότητες. Δεν θέλω να σχολιάζω αυτό που προσπάθησαν άλλοι να περάσουν μέσα στον λαό. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μιλά με πικρία, είπε «και βεβαίως με πικρία. Είναι δυνατόν ποτέ επειδή φέρεις ένα όνομα να πρέπει να μην το τιμάς κιόλας».

Στην Πάφο ψήφισε ο Χριστοδουλίδης: Η  επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Α' Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ' στην Πάφο, άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή για μένα μέρα, είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα. Κάτι που κρατώ απ' αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, ποια είναι τα διλήμματα ενώπιον του. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού, για εμάς και τα παιδιά μας».
Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό, αφού θέλουμε τα ίδια πράγματα, να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η αποχή απλά διασφαλίζει τη συνέχεια όλων αυτών που μας ενοχλούν. Και το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις - όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία - δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Το είπα και την περασμένη εβδομάδα, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, το βασικό ζητούμενο αυτό είναι, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ασχέτως κομματικής προέλευσης, ασχέτως ιδεολογικού χρώματος, ανένταχτων ψηφοφόρων, νέων ψηφοφόρων».
«Τα προβλήματα, οι προκλήσεις -επαναλαμβάνω- θέλουν κοινές προσεγγίσεις και μπορούμε ναι να διασφαλίσουμε αυτή τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», κατέληξε.

Στη Λευκωσία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Α. Μαυρογιάννης

Στο Γ΄ Δημ. Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ΄, Αγλαντζιά Λευκωσίας, ψήφισε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ο κ. Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «ασκησα μόλις τώρα το εκλογικό μου δικαίωμα στην Αγλαντζιά, όπου κατοικώ εδώ και 36 χρόνια και ελπίζω ότι όλοι οι πολίτες θα κάνουν το ίδιο γιατί όπως λέω συνήθως, η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Δεν είναι απλός διαδικασία είναι η ανάληψη από τους πολίτες του καθήκοντος τους, της ευθύνης τους για να αλλάξουν τον τόπο».
«Στέλνω ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας, ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης, δεν είναι η ώρα για να υπάρχουν διαχωρισμοί στον τόπο μας, είναι η ώρα της ενότητας, είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων της για να φτιάξει το αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Καλή ψήφο σε όλους», κατέληξε.
cp_1.JPG
Οι κάλπες

Οι κάλπες άνοιξαν στα 1.113 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.
Θα λειτουργήσουν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες.
Σημειώνεται ότι συνολικά θα λειτουργήσουν 1.148 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 1.113 κέντρα σε 5 Εκλογικές Περιφέρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.
c2_1.JPG
Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία

Ομαλά και σε ήπιο κλίμα συνεχίζεται η ψηφοφορία για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Tο ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων, μέχρι και τις 12:00 π.μ. ανερχόταν σε 35,4% σε σχέση με ποσοστό 33,7% κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή.
Στη Λευκωσία η συμμετοχή βρίσκεται στο 38,1%, στη Λεμεσό στο 31,6%, στην Αμμόχωστο στο 35,8%, στη Λάρνακα στο 36,1%, στην Πάφο στο 38,1% και στο εξωτερικό στο 16%.
cp_2.JPG
Συνολικά ψήφισαν 198.893 ψηφοφόροι και συγκεκριμένα, μέχρι τις 12:00 στη Λευκωσία ψήφισαν 82.210 ψηφοφόροι, στη Λεμεσό 48.959, στην Αμμόχωστο 11.742, στη Λάρνακα 34.519, στην Πάφο 19.804 και στο εξωτερικό 1.659.
Την πρώτη Κυριακή, μέχρι την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες το μεσημέρι, η προσέλευση ανήλθε στο 33,7%.
Σημειώνεται ότι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2018 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι η προσέλευση ήταν στο 32,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης