Τελευταία Νέα
Διεθνή

To fiscal cliff παρέσυρε τη Wall - Tέταρτη μέρα απωλειών για Dow και S&P 500

To fiscal cliff παρέσυρε τη Wall - Tέταρτη μέρα απωλειών για Dow και S&P 500
Με απώλειες ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη, η συνεδρίαση στη Wall λόγω κυρίως της εντεινόμενης ανησυχίας για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκε επίσης τόσο η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.
Ο Dow και ο S&P 500  βρίσκονται κοντά στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον προηγούμενο Μάιο. Παράλληλα, κατά 5% έχουν μειωθεί και οι τρεις βασικοί δείκτες έπειτα από την επανεκλογή Obama.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 12.542 μονάδες, μειωμένος κατά -0,23%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,16% και στις 1.353 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,35% στις 2.837 μονάδες.
Πτώση -1,01%, στα 1,96 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,89 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,96 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, για τον κίνδυνο της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που το πρόβλημα του fiscal cliff παραμείνει άλυτο, προειδοποίησε το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Lacker. Παράλληλα, ο Lacker τόνισε πως τα σημάδια της επιβράδυνσης είναι ήδη ορατά σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα, συμπλήρωσε πως  ο δείκτης κατανάλωσης παρέμεινε ισχυρός και το γ’ τρίμηνο του έτους.
Επίσης, το μέλος του Δ.Σ. αντιτίθεται στην αγορά περισσότερων ομολόγων, εξαιτίας της πιθανότητας αύξησης του πληθωρισμού.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη το 2013 θα παραμείνει στο 2%.
Επίσης, "η Fed δεν μπορεί να αγοράζει επ' αόριστον κρατικά ομόλογα". Τα ανωτέρω δήλωσε ο διοικητής της περιφερειακής Fed του Ντάλας, Richard Fisher, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.
"Mόνο το Κογκρέσο μπορεί να σώσει τις ΗΠΑ από τη δημοσιονομική εκτροπή, η Fed δεν μπορεί", τόνισε χαρακτηριστικά o τραπεζίτης, σχολιάζοντας τις αυξημένες και συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό. Παράλληλα ο Fisher έκανε ειδική μνεία στην αγορά εργασίας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Παράλληλα, την αμέριστη προσήλωση της Fed στις προσπάθειες ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας, B. Bernanke.
Παράλληλα, ο κ. Bernanke τόνισε πως έχουν διαφανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία ωστόσο, απέχουν πολύ από τον τελικό στόχο. Επίσης, κατέστη σαφές πως η πολιτική της Fed προσανατολίζεται στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και χαρακτήρισε βαρυσήμαντο κομμάτι της συνολικής ανάκαμψης, την τόνωση της αγοράς κατοικίας. Τέλος, εξήρε την συνεισφορά της Fed, στα διαχρονικά χαμηλά επιτοκία των στεγαστικών δανείων.
Ακόμα, άνοδο κατά 1,089 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τo αμερικανικό Υπ. Ενέργειας.
Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει άνοδο των αποθεμάτων κατά 2,650 εκατ. βαρέλια.
Στο μεταξύ, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 0,440 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να εκτιμούν πτώση κατά 1 εκατ. βαρέλια.
Επίσης, ραγδαία πτώση κατέγραψε  η μεταποιητική δραστηριότητα στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στις -10,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 5,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 0. Στους επιμέρους δείκτες, η απασχόληση αυξήθηκε από τις -10,7 στις -6,7 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν στις -4,6 μονάδες. Ο δείκτης αποθεμάτων τέλος, περιστάλθηκε στις -12,5 μονάδες, από τις 2,1 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα επισκίασαν την πτώση του ενεργειακού κόστους. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,1%. Την ίδια ώρα, συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης Empire State το Νοέμβριο, στο -5,2% από -6,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανάμεναν περαιτέρω συρρίκνωση στο -6,7%.
Τέλος, σε άνοδο των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά 78.000 στις 439.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα των

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης