Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ ο Zelensky κλείνει deal για νέα όπλα, η Ρωσία κατασκευάζει χιλιάδες τανκς και εξαπολύει 71 πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Ενώ ο Zelensky κλείνει deal για νέα όπλα, η Ρωσία κατασκευάζει χιλιάδες τανκς και εξαπολύει 71 πυραύλους κατά της Ουκρανίας
Washington Post: Οι αμερικανοί δίνουν τις συντεταγμένες στους Ουκρανούς για τα χτυπήματα…
(upd 8) Ενώ στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων στοχοποιώντας τα γεωγραφικά σύνορα του Donetsk και Luhansk αλλά έως το Kharkiv και την Zaporizhia…o Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος σε μια περιοδεία – θίασο στην Ευρώπη κλείνει deal για νέα οπλικά συστήματα, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και πολεμικά αεροπλάνα…
Παρά τις διαψεύσεις των Ευρωπαίων και αεροπλάνα θα δώσουν και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς…
Η απάντηση σε όλα αυτά από την Ρωσία, είναι η προέλαση στο Donbass, μετά το Soledar περικυκλώνει το Bakhmut και Ugledar ενώ πλησιάζει στο μέτωπο Krasniy-Lyman….βομβαρδίζει Kharkiv, Zaporizhia και Dnepr… και προετοιμάζεται στρατιωτικά παράγοντας νέους πυραύλους και χιλιάδες νέα τεθωρακισμένα.

Στο στρατιωτικό μέτωπο

Η αεροπορία των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων κατέρριψε ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8 στην περιοχή Zaporozhye
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκότωσε περισσότερους από 60 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Yuzhnodonets
Επίσης ανακοίνωσε την ήττα της διοίκησης της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Artemovsk ή Bakhmut.

Οι ρώσοι εξόντωσαν έως και 125 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση του Donetsk καθώς και έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση Krasnoliman
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή έως και 60 Ουκρανών στρατιωτικών στην περιοχή Kherson
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζονται στην Krasna Gora και την Paraskoviivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο Bakhmut και στα περίχωρά του.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Debrova αλλά και στο Ugledar.
Έως και 110 Ουκρανοί στρατιώτες, 3 τεθωρακισμένα οχήματα και 1 MLRS καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού στο μέτωπο Krasniy-Lyman.
Έως και 90 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 6 τεθωρακισμένα οχήματα και 2 οχήματα καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού στην περιοχή του Donetsk.
Έως και 85 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 1 άρμα μάχης και 3 οχήματα πεζικού καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού στην περιοχή νότια του Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν υποδομές στο Kharkiv

Ζημιές σε εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας στο Kharkiv της Ουκρανίας, προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις καθώς σημειώθηκαν 10 εκρήξεις ειδικά στην ενεργειακή υποδομή.
Επίσης εκρήξεις αναφέρθηκαν στις ουκρανικές πόλεις Dnepr, Zaporozhye και συνολικά 10 εκρήξεις στο Kharkiv…
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2023 η Ρωσία εξαπέλυσε νέα πυραυλική επίθεση, χρησιμοποίησε 71 πυραύλους χτυπώντας ενεργειακές υποδομές και οπλικά συστήματα των Ουκραών σε Dnepr, Zaporozhye και Kharkiv... μόνο στο Kharkiv σημειώθηκαν 10 εκρήξεις.. 

Washington Post: Οι αμερικανοί δίνουν τις συντεταγμένες στους Ουκρανούς για τα χτυπήματα…

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευαν πυραυλικά συστήματα κατασκευής ΗΠΑ σε στόχους που είχαν ορίσει οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους, ανέφερε η Washington Post επικαλούμενη Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι Ουκρανοί «απαιτούν συντεταγμένες που παρέχονται ή επιβεβαιώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τη συντριπτική πλειονότητα των επιδρομών χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα πυραύλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ».

Αυτή η πρακτική αποκαλύπτει έναν βαθύτερο και πιο ενεργό ρόλο των αμερικανών στη σύγκρουση, στην Ουκρανία.
«Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδόν ποτέ δεν εκτοξεύουν προηγμένα όπλα χωρίς συγκεκριμένες συντεταγμένες που παρέχονται από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ από άλλη βάση στην Ευρώπη», ανέφερε η Washington Post.
«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ώστε να παράσχουν όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς».

Οι αμερικανοί καθορίζουν τις συντεταγμένες

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ρόλο «κλειδί» στον καθορισμό των συντεταγμένων των χτυπημάτων.
Ωστόσο ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «η Ουκρανία δεν ζητά έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα χτυπήσει και στοχεύει συστηματικά τις ρωσικές δυνάμεις με άλλα όπλα».
Οι ΗΠΑ «παρέχουν συντεταγμένες και ακριβείς πληροφορίες στόχευσης αποκλειστικά σε συμβουλευτικό ρόλο».

Οι Ρώσοι απέκρουσαν επιθέσεις Ουκρανών με drones στο Bryansk

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να επιτεθούν με drones στο διεθνές αεροδρόμιο Bryansk στη Ρωσία για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, αναφέρει το κανάλι Mash Telegram.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, drones με εκρηκτικά εκτοξεύτηκαν προς το αεροδρόμιο του Bryansk το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023.
Τα ουκρανικά drones κινούνταν σε χαμηλό ύψος.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας τα εντόπισαν και τα κατέστρεψαν.
Κανείς δεν τραυματίστηκε από το συμβάν.
Δεν αναφέρθηκαν επίσης ζημιές.
Στις 9 Φεβρουαρίου, τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δέκα drones στην περιοχή Bryansk.
Επίσης κανείς δεν τραυματίστηκε.

Times: Η Ουκρανία έτοιμη να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους για να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία

Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία ανάφεραν οι Times, επικαλούμενη πηγές στον Ουκρανικό στρατό
Κατά την επίσκεψη του Zelensky στην Βρετανία, ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται να μεταφέρει «όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς» στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις βρετανών στρατιωτικών παρατηρητών, μπορούμε να μιλήσουμε για αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon με βεληνεκές έως 240 χλμ, οι οποίοι μπορούν να τροποποιηθούν για να χτυπήσουν επίγειους στόχους.
Μια άλλη επιλογή είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Storm Shadow, το βεληνεκές των οποίων φτάνει τα 560 χλμ.
Η μεταφορά πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία ωστόσο φαίνεται απίθανη αφού οι Βρετανικοί πύραυλοι θα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτούς που στέλνουν οι ΗΠΑ.
Η Βρετανία δεν ανησυχεί για κλιμάκωση… και εξετάζει να προμηθεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Οι ρώσοι θα κατασκευάσουν χιλιάδες νέα άρματα μάχης

Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει και να αναβαθμίσει χιλιάδες κύρια άρματα μάχης, αποκάλυψε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Medvedev, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο μηχανικών μεταφορών στο Ομσκ.

«Οι Ουκρανοί εκλιπαρούν για αεροπλάνα, πυραύλους και τανκς στο εξωτερικό.
Τι πρέπει να κάνουμε ως απάντηση;
Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό για εμάς να αυξήσουμε την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων τανκς».
Η παραγωγή και η αναβάθμιση χιλιάδων τανκς είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Medvedev, επιθεώρησε μια μια σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος T-80, που ονομάζεται BMV.

Το T-80BMV διαθέτει εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση Relikt τρίτης γενιάς, το σύστημα ελέγχου πυρός Irtysh, το σκοπευτικό του πυροβόλου Sosna-U, ένα βελτιωμένο πυροβόλο 2A46M-5 125 mm που μπορεί να εκτοξεύσει κατευθυνόμενο πύραυλο 9K119M Refleks-M, έναν αναβαθμισμένο αυτόματο φορτωτή και έναν βελτιωμένο κινητήρας αεριοστροβίλου που αποδίδει 1.250 ίππους.

Επίσης το τεθωρακισμένο φέρει πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων TOS-1A, ο οποίος είναι κατασκευασμένος γύρω από το σασί του άρματος T-72.
Το σύστημα μπορεί να οπλιστεί με έως και 24 μη κατευθυνόμενους θερμοβαρικούς πυραύλους 220 mm με βεληνεκές από έξι έως δέκα χιλιόμετρα.

Περισσότερα από 3.000 αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης διαφορετικών τύπων βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό.
Χιλιάδες τεθωρακισμένα επίσης βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους τα οποία αναβαθμίζονται.
Η ρωσική πολεμική βιομηχανία παράγει οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα.

image_2023-02-09_213839098.jpg

6315325-e1675267465837-768x513_1.jpg

Krasnopol_laser-guided_projectile_at_Engineering_Technologies_2012-768x512_1.jpg
Στην Ουκρανία αναπτύχθηκε ήδη το T - 14 Armata

Τα ρωσικά υπερσύγχρονα άρματα μάχης T - 14 Armata αναπτύχθηκαν στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τα άρματα μάχης T-14 Armata εθεάθησαν σε πεδία εκπαίδευσης στις νότιες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2022.
Όλα τα άλλα εχθρικά άρματα μάχης θα δυσκολευτούν πολύ να καταστρέψουν το νέο ρωσικό τανκ, ειδικά εάν το Armata έχει την υποστήριξη νέων οχημάτων μάχης πεζικού με οπλισμένους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.
Το τανκ Armata 60 τόνων έχει κινητήρα 1.500 ίππων.
Η αναλογία ισχύος-βάρους του νέου ρεζερβουάρ είναι 25 hp ανά τόνο βάρους, κάτι που είναι ένας πολύ καλός δείκτης.
Το τανκ αναπτύσσει ταχύτητα 70 χιλιόμετρα την ώρα.


Οι Ουκρανοί υπέβαλλαν αίτημα για αεροπλάνα F-16


Η Ουκρανία απέστειλε αίτημα στην Ολλανδία για την προμήθεια μαχητικών F-16, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας, Kaisa Ollongren.
«Η Ουκρανία ζήτησε πραγματικά βοήθεια για αεροπλάνα», είπε ο υπουργός.
Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα.
Πρέπει να συζητήσουμε τη διαθεσιμότητα των F-16 με τους Αμερικανούς και άλλους συμμάχους.
Πρέπει επίσης να εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σύντομα.
Σύμφωνα με τον Ollongren, ο ουκρανικός στρατός πρέπει να υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρέπει να εκδώσουν τη δική τους άδεια ως χώρα κατασκευής.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο επικεφαλής του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας δεν απέκλεισε ότι ο ουκρανικός στρατός θα είναι οπλισμένος με μαχητικά F-16.
«Η Ουκρανία σίγουρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ολλανδικός στρατός διαθέτει επί του παρόντος αρκετές δεκάδες μαχητικά F-16, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από τα πιο σύγχρονα F-35.

Ο Macron αποκλείει… άμεσα F-16 στην Ουκρανία

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
«Οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Δεν είναι αυτό που χρειάζεται τώρα ο ουκρανικός στρατός».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες».

Προειδοποιούν οι ρώσοι

Η πιθανή προμήθεια βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε στρατιωτικοπολιτικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.
«Το Λονδίνο θα πρέπει να θυμάται ότι κάτω από ένα τέτοιο σενάριο, η Βρετανία θα είναι υπεύθυνη για τον επόμενο γύρο κλιμάκωσης.
Η Ρωσία θα βρει τα κατάλληλα μέσα για να ανταποκριθεί σε τυχόν εχθρικά βήματα της βρετανικής πλευράς».
Σύμφωνα με τον Wallace τον Βρετανό υπουργό άμυνας, το Ηνωμένο Βασίλειο εστιάζει τώρα στη χρήση εναλλακτικής παροχής αεροπορικής κάλυψης στην Ουκρανία.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η αεροπορική υποστήριξη και η υποστήριξη κινούμενων στρατευμάτων θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και drones.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια από τις λίγες χώρες που άρχισαν να προμηθεύουν όπλα στις δυνάμεις της Ουκρανίας πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
9february2023_Military_Situation_in_region_of_Donbass-768x1021.jpg

9february2023_Eastern_Ukraine_Slavyansk_Kramatorsk_map-768x730.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης