Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αλήθεια για τον πληθωρισμό, το κινεζικό μπαλόνι και το πολιτικό μέλλον του Erdogan

Η αλήθεια για τον πληθωρισμό, το κινεζικό μπαλόνι και το πολιτικό μέλλον του Erdogan
Τι παρακολουθούν οι αγορές
Σχετικά Άρθρα
Τι σχέση μπορεί να έχει ο πληθωρισμός με το κινεζικό μπαλόνι «κατασκοπείας» και το πολιτικό μέλλον του Erdogan στην σκιά του φονικού σεισμού που έπληξε Τουρκία και Συρία;
Όλα τα παραπάνω κεντρίζουν το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών.
Ο πληθωρισμός είναι το ζητούμενο για τις αγορές που ήδη στοιχηματίζουν για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού.
Γεγονός που θέτει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη στη λίστα με τα στοιχεία που πρέπει να παρακολουθούνται.
Το ποιος θα αντικαταστήσει τον Haruhiko Kuroda ως ο επόμενος επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τους κυβερνητικούς διορισμούς να αναμένονται σύντομα, ενώ αναμένεται ένας κατακλυσμός στοιχείων για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ, στη σεισμόπληκτη Τουρκία, καθώς η τεράστια ανθρωπιστική κρίση προκαλεί έκρηξη ανησυχίας, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι η καταστροφή θα μπορούσε να κυριαρχήσει στις εκλογές της 14ης Μαϊου.

Ακολουθεί μια ματιά στην εβδομάδα που έρχεται στις αγορές από τον Kevin Buckland στο Τόκιο, την Amanda Cooper, τη Naomi Rovnick και την Karin Strohecker στο Λονδίνο και τον Ira Iosebashvili στη Νέα Υόρκη.

Τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό

Τα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ανάγκασαν τις αγορές να επανεξετάσουν την άποψη ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σύντομα.
Τώρα, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τρίτης αποτελούν την επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το πού θα οδηγήσει τα επιτόκια η Fed τους επόμενους μήνες.
Μετά την άνοδό του σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τρεις συνεχόμενους μήνες, δεδομένης της πιο επιθετικής εκστρατείας της Fed για την αύξηση των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,5% τον Ιανουάριο, μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο.
Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πεπεισμένες ότι η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ένας ισχυρός πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα επανεξέταση σχετικά με το αν η Fed θα μειώσει πράγματι τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους - ενδεχομένως να πλήξει το ράλι που έχει ενισχύσει τις μετοχές και τα ομόλογα μετά την περσινή πτώση.

Το νέο αφεντικό της BoJ

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πρόκειται να ορίσει έναν υποψήφιο που θα αντικαταστήσει τον Haruhiko Kuroda, του οποίου η δεκαετία ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας λήγει σύντομα.
Ο υποδιοικητής Masayoshi Amamiya ήταν επιλογή του Τύπου και των οικονομολόγων, αλλά ένα δημοσίευμα της Nikkei την Παρασκευή υποδηλώνει ότι θα προταθεί ο Kazuo Ueda, ένας 71χρονος ακαδημαϊκός και πρώην μέλος του συμβουλίου πολιτικής της BOJ.
Το γεν ενισχύθηκε με αφορμή την έκθεση, μια καμπύλη για τις αγορές που στοιχημάτιζαν ότι ο Αμαμίγια, γνωστός ως "Mr. BOJ" για την προώθηση μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών, θα αναλάβει.
Σύμφωνα με το Nikkei, ο Amamiya αρνήθηκε την κορυφαία θέση όταν του έγινε πρόταση.
Οι αγορές παρακολουθούν στενά.
Άλλωστε, το διακύβευμα είναι το μέλλον μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία πολλοί υποψιάζονται ότι είναι πιθανό να αλλάξει καθώς ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα.

Οι ΗΠΑ και το κινεζικό μπαλόνι

Η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ στο κινεζικό "μπαλόνι κατασκοπείας" στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι ένα πτωτικό σήμα για μία από τις πιο αγαπημένες συναλλαγές του τρέχοντος έτους.
Οι κινεζικές μετοχές και το υπεράκτιο ρενμίνμπι ήταν δημοφιλή στους επενδυτές, καθώς το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς της COVID που είχαν συμπαρασύρει την ανάπτυξη στη Νο 2 οικονομία του κόσμου σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί πέρυσι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υποσχέθηκε να "προστατεύσει" τη χώρα από τις κινεζικές "απειλές", μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να σκληρύνει το Πεκίνο.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν είναι καινούργιες, αλλά κλιμακώθηκαν από τότε που η πρώην πρόεδρος του Λευκού Οίκου Nancy Pelosi πισκέφθηκε την Ταϊβάν πέρυσι.
Και σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αγνοούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Βρετανία και πληθωρισμός

Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου την προσεχή Τετάρτη θα μπορούσε να δείξει διψήφιες αυξήσεις των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάπαυλα στο μέτωπο των επιτοκίων.
Με τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αμοιβές να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο - όταν οι άνθρωποι είναι πιθανό να σπαταλήσουν - μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τον μήνα αυτό εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου της Παρασκευής δεν θα είναι πολύ καλύτερα.
Οι καταναλωτές σίγουρα δανείζονται. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο δανεισμός με πιστωτικές κάρτες είναι περίπου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, αλλά οι δαπάνες αυτές δεν αφορούν σπίτια - οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του 2009 - ή καταστήματα.
Με τον πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής στο 17% σχεδόν και τους λογαριασμούς ενέργειας να αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% φέτος, τα τρόφιμα και η θέρμανση μπορεί να είναι εκεί που πηγαίνουν τα όποια πλεονάζοντα μετρητά - δεν είναι καλό σημάδι για τη μόνη οικονομία της G7 που το ΔΝΤ αναμένει συρρίκνωση φέτος.

Τραγωδία στην Τουρκία

Επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, όπου ο φονικός σεισμός οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 21.000.
Αναγνωρίζεται επίσης ότι ο χειρισμός της κρίσης από τον πρόεδρο Erdogan θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, με τη βιασύνη να σωθούν ζωές να επισκιάζει την ψηφοφορία που αναμένεται να καθοριστεί από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την περιφερειακή ασφάλεια.
Στις εκλογές του 2002 στην Τουρκία - τρία χρόνια μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών κοντά στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 18.000 ανθρώπους - η τότε κυβέρνηση συνασπισμού ανατράπηκε αποφασιστικά, καθώς οι ψηφοφόροι θεώρησαν ανεπαρκή την αντιμετώπιση της καταστροφής και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.
Καθώς ο αγώνας για την ασφάλεια των ζωών συνεχίζεται, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές - ίσως οι πιο σημαντικές στην εκατονταετή ιστορία της δημοκρατίας - θα καθορίσουν αν ο Erdogan θα εισέλθει στην τρίτη δεκαετία της εξουσίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης