Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Elon Musk και Mr Big Short - Έρχεται ή όχι κραχ στη Wall Street

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Elon Musk και Mr Big Short - Έρχεται ή όχι κραχ στη Wall Street
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι σχέσεις μεταξύ του Burry και του Musk φαίνεται να είχαν θερμανθεί, καθώς ο πρώτος αποκάλυψε ότι δεν σορτάρει πλέον την Tesla, παρόλο που είπε ότι θα έπρεπε να το κάνει
Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, όπως και πολλοί μικροεπενδυτές, ακολουθεί στενά τις προειδοποιήσεις του θρυλικού επενδυτή Michael Burry, του Mr Big Short.
Elon Musk και Michael Burry είναι μεταξύ των σημαντικότερων influencers στο διαδίκτυο, ο καθένας με ορδές οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Musk, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ο ιδιοκτήτης του Twitter, είδε την επιρροή του να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.
Έχει γίνει ένας παγκόσμιος CEO, διάσημος για τις τεχνολογικές του καινοτομίες, τις φιλοδοξίες του να αποικίσει τον Άρη και την εγγύτητά του στους μέσους ανθρώπους.
Ο Burry, ιδρυτής του hedge fund Scion Asset Management, είναι ένας θρύλος της Wall Street.
Τα σχόλιά του για τις αγορές παρακολουθούνται στενά από εκατομμύρια μικροεπενδυτές που αναζητούν συμβουλές για να κάνουν τις επενδύσεις τους να αυξηθούν.
Οι δύο προσωπικότητες προτιμούν να εκφράζονται στα κοινωνικά δίκτυα παρά στα μέσα ενημέρωσης.
Τους αρέσει να μεταφέρουν τα μηνύματά τους άμεσα.

Πουλήστε...

Αλλά μια από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους είναι ότι ο Burry μεταφέρει κυρίως κακές ειδήσεις.
Και αυτά τα κακά νέα αφορούν τις αγορές, τα οποία, όπως είναι αναμενόμενο, συχνά προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές.
Image
Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα ο Burry προέτρεψε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, δημοσιεύοντας ένα μονολεκτικό μήνυμα: "Πουλήστε".
Το μήνυμα υποδήλωνε απερίφραστα ότι ο επενδυτής στοιχημάτιζε σε χρηματιστηριακό κραχ, όταν, από την αρχή του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν συνεχή άνοδο.
Ο Burry διέγραψε επίσης τον λογαριασμό του, αφήνοντας τους χρήστες να μαντέψουν τι εννοούσε με το "sell".
Το μήνυμά του ήρθε μία ημέρα πριν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική των επιτοκίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων της κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 ποσοστιαίες μονάδες) σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από το 2008.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά, και πιο σταθερά, προς τον στόχο του 2%.
Η αύξηση αυτή, μικρότερη από τις προηγούμενες, φάνηκε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα αισθάνεται καλά στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.
Σε αντίθεση με τη συμβουλή του Burry, οι επενδυτές δεν πούλησαν.
Το αντίθετο μάλιστα: Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την ημέρα με άνοδο άνω του 1%.
Και ο S&P 500 έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 6,2%, το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2019, ενώ ο Nasdaq 100 σημείωσε άλμα σχεδόν 11% για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001.

Η Επιστροφή...

Επτά ημέρες μετά τη διαγραφή του λογαριασμού του στο Twitter, ο Burry επέστρεψε στην πλατφόρμα.
Και στις αποσκευές του μετέφερε μια ακόμη τρομερή προειδοποίηση.
Στις 7 Φεβρουαρίου ανάρτησε ένα μήνυμα που έγραφε:"Αυτή τη φορά είναι διαφορετική".
Image
Συνοδευόταν από ένα γράφημα που συνέκρινε το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και τον δείκτη S&P 500 το 2001 και το 2002.
Οι καμπύλες εξέλιξης δείχνουν ότι η πτώση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι παράλληλη με εκείνη του χρηματιστηριακού δείκτη.
Ουσιαστικά, για τον Burry μια στροφή στη νομισματική πολιτική - μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων - θα πρέπει να προκαλέσει πτώση των αγορών και όχι άνοδο, όπως αναμένουν σήμερα πολλοί επενδυτές.
Κατά συνέπεια, η παρατήρηση "Αυτή τη φορά είναι διαφορετική" φαίνεται να είναι σαρκασμός.
Ο Burry φαίνεται να λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί αυτή τη φορά η μείωση των επιτοκίων θα συνοδευόταν από άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ το οικονομικό πλαίσιο του 2001-2002 είναι παρόμοιο με αυτό του 2022-2023.

Η απάντηση Musk

Ο Musk δεν δίστασε να σχολιάσει.
Ο δισεκατομμυριούχος λέει ότι προτιμά να χαμογελάει με τις προειδοποιήσεις του Burry παρά με οτιδήποτε άλλο.
Ο Musk και ο Burry έχουν ιστορία.
Η Scion Asset Management κατείχε δικαιώματα πώλησης - πτωτικά στοιχήματα - έναντι σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων μετοχών της Tesla στα τέλη Ιουνίου του 2021.
Αποχώρησε από τη θέση αυτή τρεις μήνες αργότερα.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο Burry κατηγόρησε τον Musk ότι πουλούσε μετοχές της εταιρείας του για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του χρέη.
"Ο Burry είναι ένα σπασμένο ρολόι", απάντησε τότε ο Musk.
Αλλά ο Musk δεν πήρε συχνά στραβά την κριτική του Burry.
Τον Απρίλιο, όταν ο επενδυτής ισχυρίστηκε σαρκαστικά ότι η απόκτηση μετοχών του Twitter από τον Musk μπορεί να είναι καλή για την Αμερική, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας απάντησε με ένα καλοπροαίρετο αστείο.
Ο Burry είπε ότι αυτό ήταν το τελευταίο του tweet με μπλε τσεκάρισμα. (Ο λογαριασμός του Burry στο Twitter δεν έχει μπλε σημάδι ελέγχου για την πιστοποίηση της ταυτότητας του συντάκτη).
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι σχέσεις μεταξύ του Burry και του Musk φαίνεται να έχουν θερμανθεί, καθώς ο πρώτος αποκάλυψε ότι δεν σορτάρει πλέον την Tesla, παρόλο που είπε ότι θα έπρεπε να το κάνει.
"Αν το τουιτάρω αυτό, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι δεν είμαι short", είπε.
"Αλλά θα έπρεπε να είμαι".
Τα tweets διαγράφηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης