Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε τρεις εταιρείες για παραβίαση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε τρεις εταιρείες για παραβίαση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας
Ερευνήθηκαν και τα σπίτια τριών υπόπτων και κατασχέθηκαν αρχεία, έγγραφα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες την Πέμπτη (9/2/2023) στις εγκαταστάσεις τριών εταιρειών, που φέρονται ότι παραβίαζαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ερευνήθηκαν επίσης τα σπίτια τριών υπόπτων και κατασχέθηκαν αρχεία, έγγραφα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Οι αρχές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των υπόπτων ή των εταιρειών.
Ένα πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης είπε ότι η μία από τις τρεις εταιρίες που ερευνήθηκαν ήταν η Smart Impex GmbH, μια γερμανική εταιρεία χονδρικής πώλησης προϊόντων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι παρέκαμπτε το εμπάργκο πώλησης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Ρωσία, μέσω μιας άλλης εταιρείας στην Τουρκία.
Τον Δεκέμβριο, το πρακτορείο μετέδωσε ότι τον Μάρτιο του 2022 ο επικεφαλής της ίδρυσε μαζί με άλλους την Azu International Ltd Sti, μια εταιρεία εμπορίας τέτοιων προϊόντων στην Τουρκία.

Εξαγωγή στη Ρωσία

Η Azu International εξήγαγε εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία πέρσι, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων. Ορισμένα είδη πήγαν σε έναν πελάτη στη Μόσχα ο οποίος είχε παραλάβει αμερικανικά και μη αμερικανικά προϊόντα από τη Smart Impex πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της Smart Impex είπε στο Reuters ότι η εταιρεία του σταμάτησε τις εξαγωγές στη Ρωσία, συμμορφούμενη με τους περιορισμούς που έθεσε η ΕΕ, αλλά πουλούσε προϊόντα στην Τουρκία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και δεν εφαρμόζει πολλές από τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Όταν ρωτήθηκε για τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, απάντησε ότι «αυτό είναι επαγγελματικό απόρρητο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Smart Impex παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, αφού διάβασε το άρθρο του Reuters.
Σε επιστολή του προς δύο συνεταίρους του ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι οι παραδόσεις της Smart Impex στην Azu προορίζονταν για τη Ρωσία.
Η Smart Impex, σε γραπτή απάντησή της προς την εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης ARD MONITOR, η οποία δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο για την εταιρεία αυτήν, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί εξετάζονται λεπτομερώς και ότι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής δείχνουν πως τα προϊόντα που εξήχθησαν στη Ρωσία δεν υπόκεινταν σε κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης