Τελευταία Νέα
Διεθνή

Valdai Club: Σε κίνδυνο Σουηδία και Φινλανδία μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Θα είναι χώρες «πρώτης γραμμής»

Valdai Club: Σε κίνδυνο Σουηδία και Φινλανδία μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Θα είναι χώρες «πρώτης γραμμής»
Θα είναι χώρες πρώτης γραμμής των οποίων η πολιτική στρατιωτικής ανάπτυξης δεν θα αποφασίζεται στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε χώρες «πρώτης γραμμής» μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko σε συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Valdai (Valdai Club) την Πέμπτη (9/2/2023).
«Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν απροσδόκητα την πολιτική της στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης, η οποία παρείχε τις ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας σε αυτές τις χώρες τις τελευταίες δεκαετίες και ήταν η βάση της διεθνούς τους εξουσίας», σημείωσε.

Χώρες πρώτης γραμμής

«Στην πραγματικότητα, και οι δύο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρες πρώτης γραμμής των οποίων η πολιτική στρατιωτικής ανάπτυξης δεν θα αποφασίζεται στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Στις 18 Μαΐου 2022, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η διαδικασία μπλόκαρε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να εκδώσουν στην Άγκυρα όσους θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατία και εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2016 αλλά και να άρουν τις απαγορεύσεις για τις προμήθειες όπλων στην Τουρκία.
Η Άγκυρα και η Βουδαπέστη δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα πρωτόκολλα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σε μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στις 16 Μαΐου 2022, ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα ως απάντηση στην επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Ωστόσο, επεσήμανε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν θα αποτελούσε άμεση απειλή για τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία δεν είχε προβλήματα με αυτές τις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης