Διεθνή

Aπάτη μισού δισ. κλυδωνίζει τον κολοσσό Trafigura – Απολύθηκε ο Έλληνας επικεφαλής του τμήματος νικελίου

Aπάτη μισού δισ. κλυδωνίζει τον κολοσσό Trafigura – Απολύθηκε ο Έλληνας επικεφαλής του τμήματος νικελίου
Ο εταιρικός κολοσσός ενέγραψε απώλειες 577 εκατομμυρίων δολαρίων
Η παγκόσμια αγορά νικελίου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής.
Έχοντας βρεθεί στη δίνη ενός τεράστιου short squeeze, που σχεδόν «έβαλε λουκέτο» στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, η αγορά νικελίου κλυδωνίζεται ξανά καθώς ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο, ο όμιλος Trafigura, αντιμετωπίζει απώλειες άνω του μισού δισεκ. δολ., μετά την ανακάλυψη πως φορτία που αγόρασε δεν περιείχαν το μέταλλο που υποτίθεται ότι είχαν.
Ως αποτέλεσμα ο εταιρικός κολοσσός ενέγραψε απώλειες 577 εκατομμυρίων δολαρίων και απέλυσε τον επικεφαλής του τμήματος εμπορίας νικελίου και κοβαλτίου του ομίλου, Σωκράτη Οικονόμου (αν και η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι επρόκειτο για συστηματική απάτη που διαπράχθηκε εναντίον του από εξωτερικό μέρος και δεν πιστεύει ότι κάποιος στην εταιρεία ήταν συνένοχος).
Η Trafigura ανέφερε σε δήλωσή της ότι έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά του Ινδού επιχειρηματία Prateek Gupta και πολλών εταιρειών που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων της TMT Metals και των θυγατρικών του UD Trading Group.
«Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, μικρό ποσοστό εμπορευματοκιβωτίων που αγοράστηκαν από αυτές τις εταιρείες έχει επιθεωρηθεί καθώς έφτασαν στον προορισμό τους και διαπιστώθηκε ότι δεν περιείχαν νικέλιο» ανέφερε η Trafigura.
«Η πλειονότητα των αποστολών παραμένει υπό διαμετακόμιση εν αναμονή επιθεώρησης».
Αυτό είναι άλλη μία μαύρη κηλίδα για τη βιομηχανία εμπορίας μετάλλων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από υποθέσεις απάτης, με πλαστές αποδείξεις, διπλά έγγραφα αποστολής και δοχεία γεμάτα με βαμμένους βράχους.
Τέλος, το Bloomberg αναφέρει ότι το νικέλιο είναι ένα δημοφιλές μέταλλο στους κύκλους των απατεώνων.
Η υψηλή του αξία σημαίνει ότι ένα φορτίο μπορεί να αξίζει 500.000 δολ., ωστόσο διακινείται χωρίς την ασφάλεια που συνοδεύει αποστολές πολύτιμων μετάλλων όπως ο χρυσός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης