Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Zelensky – Νέα αιτήματα για όπλα στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Zelensky – Νέα αιτήματα για όπλα στην Ουκρανία
Στο επίκεντρο και το αίτημα του Κιέβου για άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δώσει το παρών ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες περισσότερα όπλα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας αλλά και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας.
Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείεται να του παράσχουν οποιαδήποτε δέσμευση στα αιτήματα του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε την ευκαιρία σε αυτή τη «μίνι» περιοδεία του στην Ευρώπη – χθες Τετάρτη 8/2 βρέθηκε στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak ενώ κατόπιν είχε συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron – να παρουσιάσει όλα τα τελευταία δεδομένα από το πολεμικό μέτωπο και να εκθέσει λεπτομερώς τις ανάγκες της Ουκρανίας.
Και οι τρεις – Sunak, Scholz, Macron – υποσχέθηκαν στον Zelensky να του παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας πίεσε εκ νέου για πιο εξελιγμένα όπλα.

Game changers

«Γαλλία και Γερμανία έχουν τη δυναμική να γίνουν game changers και με αυτόν τον τρόπο βλέπω τις σημερινές μας συνομιλίες.
Όσο πιο σύντομα λάβουμε βαριά και μεγάλου βεληνεκούς όπλα και οι πιλότοι μας αποκτήσουν σύγχρονα μαχητικά, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η ρωσική επίθεση» υποστήριξε ο Zelensky, ο οποίος σε ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη, κάνοντας λόγο για «τα φτερά της ελευθερίας».
Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως τίποτα δεν αποκλείεται στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία όσον αφορά την προμήθεια όπλων.

Ένταξη στην ΕΕ

Όσον αφορά το αίτημα της Ουκρανίας να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η ενταξιακή διαδικασία.
Σε δηλώσεις του ο Scholz είπε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα μεταφέρει το μήνυμα ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Πάντως, δεν συμμερίζονται όλοι στην ΕΕ την ανάγκη να επιταχυνθεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να τηρεί μια σειρά από κριτήρια, όπως για παράδειγμα η πάταξη της διαφθοράς, πριν ακόμα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης