Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Ειδικό καθεστώς, ανάλογο με των Σέρβων του Κοσόβου, διεκδικούν Αλβανοί και Βόσνιοι της Σερβίας

Σερβία: Ειδικό καθεστώς, ανάλογο με των Σέρβων του Κοσόβου, διεκδικούν Αλβανοί και Βόσνιοι της Σερβίας
Tην αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά οι εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων στη Βουλή της Σερβίας


Σχετικά Άρθρα
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων που ζουν στη νότια Σερβία διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.
Την αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά ο εκπρόσωπος των Αλβανών στην σερβική βουλή Σάιμπ Καμπέρι και ο αρχηγός του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κατά τη συνάντηση που είχαν - πριν από τρεις μέρες - στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη διαμόρφωση ειδικών προτύπων που θα ισχύουν μόνο για κάποια "περιούσια" μειονότητα (σ.σ. τη σερβική) στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε ο Καμπέρι μετά τη συνάντηση με τον Κούρτι.
Σημειώνεται ότι στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στη νότια Σερβία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία.
Ο Σάιμπ Καμπέρι ανέφερε ότι οι Αλβανοί διεκδικούν: «εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα αναλογική με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού στη νότια Σερβία, το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους σύμβολα (σημαία, έμβλημα), να χρησιμοποιούν επίσημα την αλβανική γλώσσα και γραφή, όπως επίσης και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια του Κοσόβου».
Ειδικό καθεστώς διεκδικούν και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στους δήμους Νόβι Πάζαρ, Τούτιν και Σιένιτσα. Στις προσπάθειες αυτές πρωτοστατεί το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), το οποίο κατέχει τις δύο από τις πέντε έδρες που κατέλαβαν στη σερβική βουλή τα μειονοτικά κόμματα των Βόσνιων. Ο αρχηγός του SDA Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο τη Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ζητώντας «να τεθεί στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο και το αίτημα να διασφαλιστεί στους Βόσνιους της Σερβίας ανάλογο καθεστώς με αυτό που έχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης