Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανός συνταγματάρχης αποκαλύπτει: Τα Challenger 2 είναι παλιάς τεχνολογίας τανκς, πρέπει να αντικατασταθούν

Βρετανός συνταγματάρχης αποκαλύπτει: Τα Challenger 2 είναι παλιάς τεχνολογίας τανκς, πρέπει να αντικατασταθούν
Τα άρματα μάχης Challenger 2 πρέπει να αντικατασταθούν καθώς, όπως σημειώνει, είναι περασμένης τεχνολογίας άρα και αναποτελεσματικά, υποστηρίζει Βρετανός συνταγματάρχης
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε δίκιο, όταν έλεγε ότι η Δύση είναι αδύναμη στρατιωτικά και πολιτικά, υποστηρίζει ο πρώην συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Hamish de Bretton-Gordon
«Όλες οι συζητήσεις στη Βρετανία αφορούσαν τη μείωση του αριθμού των στρατιωτών και των τανκς τα τελευταία χρόνια και οι τεχνολογίες στον κυβερνοχώρο και το διάστημα είναι η απάντηση προφανώς» έγραψε ο Bretton-Gordon στο I News.
Στο άρθρο του επισημαίνει, πως τα άρματα μάχης Challenger 2 που θα στείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία πρέπει να αντικατασταθούν καθώς, όπως σημειώνει, είναι περασμένης τεχνολογίας άρα και αναποτελεσματικά. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια λαμπρή αμυντική βιομηχανία, την οποία η κυβέρνηση ξεχνά κατά καιρούς σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα για εξοπλισμό ξένης κατασκευής.
«Εάν συνεχίσουμε να δίνουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία, κάτι που πρέπει, οφείλουμε επίσης να αναπτύξουμε την εγχώρια βιομηχανία για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας στο μέλλον και να ανανεώνουμε τα πυρομαχικά μας», έγραψε ο Bretton-Gordon.

Πρέπει να αντικατασταθούν τα Challenger 2

Κατά τη γνώμη του, ο βρετανικός στρατιωτικός εξοπλισμός χρήζει αναβάθμισης.
Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να αναβαθμίσει το τανκ Challenger 2 ή να το αντικαταστήσει με ένα εντελώς νέο θωρακισμένο όχημα.
Ο Bretton-Gordon, πρώην διοικητής στο Ηνωμένο Βασίλειο στις Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, προέτρεψε επίσης τις αρχές να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της χώρας και να αυξήσουν τις δαπάνες για αυτήν στο 3% του ΑΕΠ.
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός αρθρογράφος Jared Peterson υπενθύμισε την προειδοποίηση του Putin από την ομιλία του στο Μόναχο το 2007, ότι η ρωσική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία είναι η πιο κόκκινη από όλες τις κόκκινες γραμμές.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται πως οι Βρετανοί έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ανάκτηση των Challenger 2, εάν καταστραφούν στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση τους στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων, ανέφερε η Sun, στην περίπτωση που τελικά σταλούν στο μέτωπο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής να στείλει 14 Challenger 2 στην Ουκρανία.
Το εν λόγω άρμα μάχης παρά την παλαιότητά του έχει εξαιρετική θωράκιση, που ονομάζεται «Chobham» και η οποία είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα κεραμικών, χάλυβα και άλλων ενώσεων που απορροφούν τους κραδασμούς.
Σύμφωνα με τη Sun, Βρετανοί αξιωματικοί συνεργάζονται τώρα με την ανώτατη διοίκηση της Ουκρανίας για να διασφαλίσουν ότι τα άρματα μάχης Challenger 2 μπορούν να αποχωρήσουν με ασφάλεια από το μέτωπο, εάν κάποιο τεθεί εκτός μάχης.
«Εάν ένα τανκ καταστραφεί ή τεθεί εκτός μάχης, η πρώτη επιλογή είναι πάντα η προσπάθεια ανάκτησής του και η ρυμούλκησή του με άλλο άρμα μάχης ή με άλλο εξειδικευμένο θωρακισμένο όχημα επισκευής
Αλλά το χειρότερο σενάριο είναι ένα τανκ να καταστραφεί όταν οι γραμμές καταρρέουν και οι φιλικές δυνάμεις υποχωρούν», πρόσθεσε Βρετανός αξιωματούχος εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για την έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Το πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση και η συνεργασία με τους σχεδιαστές αποστολών για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα Challengers δεν θα χρησιμοποιηθούν σε μία κατάσταση όπου η κατάρρευση των φίλιων δυνάμεων (σ.σ. Ουκρανοί) είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα.
Το δεύτερο βήμα είναι να βεβαιωθούμε ότι, σε τακτικό επίπεδο, οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται να ανακτήσουν ένα τανκ υπό πυρά.
Σίγουρα δεν τους λείπει το θάρρος», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ο ίδιος αξιωματούχος.
Ένα από τα σχέδια που εξετάζει επί του παρόντος ο βρετανικός στρατός είναι να έχει μισθοφόρους σε ετοιμότητα για να ανακτήσουν τα χτυπημένα άρματα μάχης.
Αυτό όμως θα ήταν μια άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης