Διεθνή

Η Συρία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Συρία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Δαμασκός ζητά βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια
Σχετικά Άρθρα
Την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζήτησε η Συρία μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα (6/2/2023), ζητώντας βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
«Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Janez Lenarčič, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (8/2/2023) στις Βρυξέλλες.
Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Lenarčič και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κυρώσεις

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στο καθεστώς της Συρίας, ο Επίτροπος της Κομισιόν ανέφερε: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων. Οι κυρώσεις στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και ορισμένους τομείς της οικονομίας μέσω των οποίων το καθεστώς αποκόμισε κέρδη».
Ο Lenarčič υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας περιλαμβάνουν μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, με στόχο 291 άτομα και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.
Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων - εταίρων της ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι ζοφερή για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτός ο σεισμός επιδείνωσε ακόμα περισσότερο αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο Lenarčič και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί, ώστε να ανακατευθυνθούν οι δραστηριότητες και η υποστήριξη προς τις πληγείσες περιοχές στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης