Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αναβαθμίζει την εκτίμηση για ΑΕΠ Κίνας, στο +5% το 2023 - Αδύναμη η αγορά ακινήτων

Fitch: Αναβαθμίζει την εκτίμηση για ΑΕΠ Κίνας, στο +5% το 2023 -  Αδύναμη η αγορά ακινήτων
Αδύναμη παραμένει η αγορά ακινήτων της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμησή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023 σε 5,0% από 4,1% προηγουμένως αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, καθώς η κατανάλωση και η ευρύτερη δραστηριότητα ανακάμπτουν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν μετά το τέλος του καθεστώτος "μηδενικού COVID".
Η Fitch δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα καθοδηγηθεί κυρίως από την κατανάλωση, σημειώνοντας ότι πολλοί δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν πρόσφατα ανακάμψει αν και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από την προ της πανδημίας πρότυπα.
Παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη φέτος θα είναι λιγότερο έντονη από εκείνη του 2021, όταν η οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,4%.
Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023.
Η S&P Global ανέμενε ότι η οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2023, ενώ η Moody's διατήρησε την πρόβλεψη  του Νοεμβρίου για επέκταση 4,0%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αδύναμη η αγορά ακινήτων

"Αυτό αντανακλά εν μέρει τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη αγορά ακινήτων, η οποία έδειξε ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης των πωλήσεων ή των εκκινήσεων κατοικιών στα τέλη του 2022, παρά τη συσσώρευση αυξημένης πολιτικής στήριξης", αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της.
Επιπλέον, το εμπόριο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη το 2023, πρόσθεσε η Fitch, με την εξαγωγική ζήτηση να πιέζεται από την οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα παραμείνει αβέβαιη ενόψει της συνεδρίασης του κοινοβουλίου τον Μάρτιο, δήλωσε η Fitch.
Ο πρωθυπουργός Li Keqiang δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την εδραίωση και την επέκταση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Η Fitch δεν αναμένει επιθετική χαλάρωση της μακροοικονομικής πολιτικής και προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ το 2023, από εκτιμώμενο 8% το 2022.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης φέτος, αλλά είναι πιθανό να σταματήσουν να σπαταλούν μεγάλα ποσά για άμεσες επιδοτήσεις των καταναλωτών, διατηρώντας την εστίασή τους κυρίως στις επενδύσεις, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης