Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομιλία Biden: Θα στηρίξουμε για όσο χρειαστεί την Ουκρανία – Δράση εάν μας απειλήσει η Κίνα

Ομιλία Biden: Θα στηρίξουμε για όσο χρειαστεί την Ουκρανία – Δράση εάν μας απειλήσει η Κίνα
Πυρά κατά των Ρεπουμπλικάνων ότι θέλουν να κρατήσουν σε ομηρία την αμερικανική οικονομία
Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί παρείχε κατά την ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος παράλληλα έσπευσε να προειδοποιήσει την Κίνα – και με αφορμή την υπόθεση με το κατασκοπευτικό μπαλόνι – ότι οι ΗΠΑ θα αναλαμβάνουν δράση κάθε φορά που το Πεκίνο θα «απειλεί την εθνική τους κυριαρχία».

Βοήθεια μέχρι τέλους στην Ουκρανία

Ο Biden δεσμεύτηκε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για «όσο κι αν χρειαστεί».
«Μαζί κάναμε αυτό που η Αμερική κάνει όταν είμαστε στα καλύτερά μας.
Ηγηθήκαμε.
Ενώσαμε το NATO.
Οικοδομήσαμε παγκόσμιο συνασπισμό» υποστήριξε ο Biden, αν και υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που αμφισβητούν το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να δαπανούν υπέρογκα ποσά για τη στήριξη του Κιέβου.

Προειδοποίηση στην Κίνα

Στην ομιλία των 73 λεπτών ο Biden αναφέρθηκε εκτενώς και στην Κίνα, την οποία και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλαμβάνουν «δράση» σε περίπτωση που θεωρεί ότι το Πεκίνο «απειλεί» την «εθνική κυριαρχία της», με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση με το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Ο Biden θύμισε την υπόσχεσή του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κίνας σε πεδία όπου κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί «τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και «είναι ωφέλιμο για τον υπόλοιπο κόσμο».
«Αλλά μην απατάστε: όπως δείξαμε πολύ καθαρά την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας.
Και το πράξαμε» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και το Πεκίνο υποστήριξε πως το μπαλόνι ήταν επιστημονικό, συγκέντρωνε μετεωρολογικά δεδομένα και βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ διότι εξετράπη της πορείας του.
«Δεν θα ζητήσω καμιά συγγνώμη που επενδύουμε για να κάνουμε την Αμερική πιο ισχυρή.
Επενδύουμε στην αμερικανική καινοτομία, σε βιομηχανίες που θα καθορίσουν το μέλλον, στο οποίο η κινεζική κυβέρνηση έχει σκοπό να γίνει κυρίαρχη» είπε ο Biden.

Πιο ισχυρές από ποτέ οι ΗΠΑ

«Ο κόσμος σήμερα είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις.
Τα τελευταία δυο χρόνια, οι δημοκρατίες έχουν γίνει πιο δυνατές, όχι πιο αδύναμες.
Και τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν γίνει πιο αδύναμα, όχι ισχυρότερα.
Οι σύμμαχοι (των ΗΠΑ) κάνουν βήματα μπροστά, δαπανούν περισσότερα και κάνουν περισσότερα.
Οικοδομούνται γέφυρες ανάμεσα σε εταίρους στον Ειρηνικό και αυτούς στον Ατλαντικό.
Και όσοι στοιχημάτιζαν εναντίον της Αμερικής μαθαίνουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν.
Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής», διεμήνυσε ο Biden, αναφέροντας πως «οι ΗΠΑ είναι στην ισχυρότερη θέση εδώ και δεκαετίες για να ανταγωνιστούν την Κίνα κι οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».
«Η επιδίωξη να κερδίσουμε τον ανταγωνισμό με την Κίνα είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει όλους» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πυρά στους Ρεπουμπλικάνους

Πάντως, ο Biden κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πως έχουν βαλθεί να «θέσουν υπό ομηρία την οικονομία», αναφερόμενος στις απειλές Ρεπουμπλικάνων βουλευτών ότι δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βυθιζόταν σε κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου θέλουν να θέσουν υπό ομηρία την οικονομία (...) αν δεν εγκρίνω τα σχέδιά τους γι’ αυτήν» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος τους κάλεσε να στηρίξουν την φορολογική πολιτική του που προβλέπει μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη.

Σκανδαλώδη κέρδη

Επίσης ο πρόεδρος Biden χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.
«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο.
Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις» υποστήριξε ο Biden.

Απαγόρευση όπλων

Επιπλέον, ο Biden απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να περάσουν νόμο που θα απαγορεύει την πώληση τουφεκιών εφόδου, τύπου όπλου που διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές από τις πρόσφατες μαζικές σφαγές που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.
«Απαγορεύστε τα τουφέκια εφόδου μια για πάντα» είπε ο Biden, έκκληση που θεωρείται απίθανο να βρει απήχηση, με δεδομένη την επιρροή του λόμπι των όπλων στα μέλη του Κογκρέσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης