Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύμβουλος Biden: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ από την Κίνα, εγκυμονώντας κινδύνους

Σύμβουλος Biden: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ από την Κίνα, εγκυμονώντας κινδύνους
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από βασικούς πόρους που διαθέτει ως επί το πλείστον η Κίνα εγκυμονεί κινδύνους εάν η Κίνα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στις πρώτες ύλες ως όπλο ενάντια στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα για να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της εφοδιαστικής τους αλυσίδας και την ανεξαρτησία τους από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, παραδέχτηκε κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
«Κοιτάξτε, αυτή αποτελεί μια σημαντική ανησυχία για τις ΗΠΑ και νομίζω και για τον υπόλοιπο κόσμο. Καθώς προχωράμε σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο, ένα εντελώς νέο ενεργειακό σύστημα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια διαφοροποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Ειδικός Προεδρικός Συντονιστής Amos Hochstein μιλώντας στο CNBC.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού που να είναι συγκεντρωμένη σε οποιαδήποτε χώρα, ανεξαρτήτως του ποια χώρα είναι αυτή», είπε.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι από τη διαδικασία εξόρυξης και διύλισης μέχρι την κατασκευή των μπαταριών και των ανεμογεννητριών έχουμε ένα διαφοροποιημένο σύστημα για το οποίο μπορούμε να είμαστε καλά εφοδιασμένοι. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει από οικονομική άποψη».
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ υστερούν σε αυτή την προσπάθεια, ο Hochstein, ο οποίος είχε υπηρετήσει επίσης στην κυβέρνηση Obama ως υφυπουργός Ενέργειας, απάντησε: «Σίγουρα είμαστε πίσω. Αλλά δεν είμαστε εκτός».
Η Κίνα ελέγχει περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών και σπάνιων γαιών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Baker Institute for Public Policy του Πανεπιστημίου Rice.
Αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, γραφίτη, μαγγάνιο και άλλα στοιχεία σπάνιων γαιών ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, υπολογιστών και οικιακών ειδών.
Είναι επίσης απαραίτητοι για την τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες διαδρματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια των ΗΠΑ (και της Ευρώπης) για μια ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Ως ένα μόνο παράδειγμα, η Κίνα διυλίζει το 95% του παγκόσμιου μαγγανίου - ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και χάλυβα - παρά το γεγονός ότι εξορύσσει λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου εφοδιασμού της.
Για τις ΗΠΑ, των οποίων οι σχέσεις με την Κίνα μπορούν να χαρακτηριστούν επί του παρόντος ως «τεταμένες» στην καλύτερη περίπτωση, η εξάρτηση αυτή αυτή από βασικούς πόρους που διαθέτει ως επί το πλείστον η Κίνα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, εάν η Κίνα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή την κυριαρχία στην αγορά πρώτων υλών ως όπλο ενάντια στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης