Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: H Fed θα προκαλέσει ύφεση αν συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί

Krugman: H Fed θα προκαλέσει ύφεση αν συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί
Έκκληση στη Fed να πάψει τις αυξήσεις επιτοκίων απεύθυνε ο Paul Krugman
Σχετικά Άρθρα
Kίνδυνο σοβαρής ύφεσης για την αμερικανική οικονομία διαβλέπει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman αν η Fed, παραμένοντας προσηλωμένη στις απαισιόδοξες προβλέψεις, συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει ένα φανταστικό σενάριο στασιμοπληθωρισμού.
Στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε η αμερικανική κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα και των συζητήσεων στους κόλπους των αξιωματούχων της για περαιτέρω επιθετική αύξηση των επιτοκίων έως και το επίπεδο του 5,4%, ο Paul Krugman, με άρθρο του στην New York Times, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πέφτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι θεωρεί η Fed και ότι η κεντρική τράπεζα κιδυνεύει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, εάν επιδιώξει να απαντήσει σε έναν «φανταστικό» στασιμοπληθωρισμό.
«Μέχρι πριν από λίγους μήνες, πολλές, εάν όχι όλες οι οικονομικές προβλέψεις ήταν υπερβολικά αρνητικές για τις προοπτικές στην Αμερική» παρατηρεί ο Krugman, προσθέτοντας ότι ωστόσο οι τιμές έχουν υποχωρήσει, ενώ δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων για τις κατοικίες και την αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός ίσως πέφτει με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύουν οι αξιωματούχοι της Fed.
«Για να είμαστε δίκαιοι, ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι τελείως υπό έλεγχο. Όμως έχει μειωθεί αρκετά, χωρίς να υπάρξει καμία αύξηση της ανεργίας, ούτως ώστε να καθίσταται σαφές ότι τέτοιες προβλέψεις ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες» τονίζει.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ειδικά της Fed, που υποτίμησαν τους κινδύνους σχετικά με τον πληθωρισμό το 2021, θα είναι αρκετά ευέλικτοι ούτως ώστε να δεχτούν ότι προχώρησαν σε υπεραντιστάθμιση το 2022; Γιατί αν δεν το κάνουν, η απάντηση σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μία περιττή ύφεση» καταλήγει ο Νομπελίστας οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης