Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Το 2023 θα έχουμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Powell (Fed): Το 2023 θα έχουμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων
H αύξηση των επιτοκίων στο εξής θα είναι η... κατάλληλη, αναφέρει ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα
Ο αποπληθωρισμός, δηλαδή η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, έχει ήδη αρχίσει, ωστόσο ακόμη είμαστε στην αρχή και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη ώστε να εισέλθουμε σε επιθυμητό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Economic Club στην Ουάσιγκτον.
Όπως είπε, τα ισχυρά στοιχεία που μας έδωσε η αγορά εργασίας είναι ενδεικτικό στοιχείο της δουλειάς που πρέπει να γίνει.
«Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, γιατί και η οικονομία είναι ισχυρή…
Η ζήτηση είναι ισχυρή… και υπερισχύει της προσφοράς.
Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει πλέον δομικά χαρακτηριστικά.
Έχουμε δύο στόχους: μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό στο 2%.
Οπότε πρέπει αυτή τη στιγμή να ρίξουμε τον πληθωρισμό».
Υπενθυμίζεται πως η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία προσέθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 (3,4%).
Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία, όμως, πυροδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως όλα θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα…
«Πάγιος στόχος είναι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2%
Είναι ένας στόχος που δεν πρόκειται να αλλάξει…
Το 2023 θα έχουμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού, τότε θα ξανασκεφτούμε να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική.
Η διαδικασία του αποπληθωρισμού, δηλαδή η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει, και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας.
Αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Όπως είπα, είμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια.
Η εικασία μου είναι ότι σίγουρα θα πρέπει να περάσει αυτή η χρονιά και η επόμενη για να πέσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2%».

Ποσοτική συρρίκνωση

«Ο ισολογισμός της Federal Reserve αυτήν τη στιγμή είναι 8,3 τρισεκατομμύρια και πρέπει να τον μειώσουμε…» είπε ο Powell, προσθέτοντας:
«Ούτε αγοράζουμε ούτε επανεπενδύουμε περιουσιακά στοιχεία»
Σε ό,τι αφορά το όριο χρέους των ΗΠΑ, απήντησε πως είναι ζήτημα δημοσιονομικής πολιτικής και εξαρτάται αποκλειστικά από το Κογκρέσο.
Τέλος, ο Jerome Powell επανέλαβε το μήνυμα της τελευταίας απόφασης της Fed, ότι «η τράπεζα αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες», υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε «επαρκώς περιοριστικό επίπεδο».
Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι αν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι ισχυρότερα των εκτιμήσεων, τότε σαφώς θα αύξανε περαιτέρω τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης