Διεθνή

Ασύλληπτη τραγωδία από τα 7,7 Ρίχτερ σε Τουρκία, Συρία - Άνω των 6.300 οι νεκροί - Έλληνες πυροσβέστες σώζουν ζωές

Ασύλληπτη τραγωδία από τα 7,7 Ρίχτερ σε Τουρκία, Συρία - Άνω των 6.300 οι νεκροί - Έλληνες πυροσβέστες σώζουν ζωές
Xιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί - Κραυγές ανθρώπων μέσα από τα συντρίμμια - Φόβοι για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων
(Συνεχές upd) Μια από τις πλέον δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της βιώνει η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου το νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με τη Συρία, αφήνοντας πίσω του περίπου 6.300 νεκρούς και στις δύο χώρες.
Η καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 5.775 πολυκατοικίες και κτήρια κατέρρευσαν.
Εκατομμύρια πολίτες στην Τουρκία έχουν μείνει άστεγοι ενώ εκτιμάται πως 13,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν επηρεαστεί άμεσα από το σεισμό, τη στιγμή που έχουν καταγραφεί 285 ισχυροί μετασεισμοί, ενώ εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στη Συρία - αφορά περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες - όπου και εκτιμάται ότι έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με τον ντόπιο πληθυσμό να υποστηρίζει πως δεν διαθέτει καν τα βασικά - όπως εργαλεία και καύσιμα - για τον απεγκλωβισμό επιζώντων.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μια περίοδο τριών μηνών στις 10 περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Περισσότεροι από 6.300 οι νεκροί

Ο απολογισμός είναι τραγικός. Oι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 6.300, ενώ ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα φτάσει ακόμα και τους 20.000.
Πρόκειται για έναν από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. 4_10.jpg
13_1.jpg
17.jpg
Μάχες για επιζώντες

Την ίδια στιγμή, δίνεται μάχη με τον χρόνο για την εύρεση επιζώντων από τα συντρίμμια των κτηρίων.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από την Τουρκία είναι δραματικές.
Άνθρωποι θαμμένοι στα ερείπια φωνάζουν για βοήθεια, συγγενείς στέκονται στα συντρίμμια και κάνουν ότι μπορούν με τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. thumbs_b_c_ef6220b3665059cac8f6c140812818da.jpg
Image
Περίπου 8.000 έχουν απεγκλωβιστεί

Σύμφωνα με την AFAD, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 8.000 άνθρωποι από τα 5.775 κτήρια και πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το εύρος της καταστροφής δυσκολεύουν τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων.

Ισχυρότατος σεισμός

Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS σε παγκόσμια κλίμακα, από το σεισμό του Αυγούστου του 2021 στον απομονωμένο νότιο Ατλαντικό. Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Νεκροί και στη Συρία

Η σεισμική δόνηση όμως έπληξε και τη γειτονική Συρία.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 3.500 έχουν τραυματιστεί.
Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου.
Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης των διασωστών.
«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (...) αλλά προσπαθούμε σκληρά» είπε ο El-Mostafa Benlamlih, συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία.
toyrkkseismoss1.png
FoQLHiWXEAUjV42.jpg
 Συνδρομή Ελλάδας

Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, συνεχίζονταν, μέχρι και πριν από λίγο, οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη νοτοτιονατολική Τουρκία, προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανοί.
Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένεια ( μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 9χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή.
Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Υπενθυμίζεται, ότι η αποστολή αποτελείται από 21 μέλη της 1ης ΕΜΑΚ , έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ, (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πως θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.
Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλος, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.
Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.
Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και ελβετική αποστολή διάσωσης και αναμενόταν και η αποστολή από την Ιταλία.Mandatory Credit: Photo by REFIK TEKIN/EPA-EFE/Shutterstock (13755723f)Turkish emergency personnel and others try to help victims at the site of a collapsed building after an earthquake in Diyarbakir, Turkey 06 February 2023. According to the US Geological Service, an earthquake with a preliminary magnitude of 7.8 struck southeast Turkey close to the Syrian border. The earthquake caused buildings to collapse and sent shockwaves over northwest Syria, Cyprus, and Lebanon.Earthquake in southeast Turkey, Diyarbakir - 06 Feb 2023
Διεθνής βοήθεια

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.
Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.
Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.
Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.
Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.
Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.
FoQLHPtWIAAoWZn.jpg
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.
Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».
Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.
Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων -όπως βρεφικά γάλατα- ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
2023_Subat_AA-30183591.jpg

Ρώσοι στη Συρία

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.
Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.
2023_Subat_AA-30183460.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης