Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σε οξείς τόνους άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Γαλλία: Σε οξείς τόνους άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Παράλληλα, τα εργατικά συνδικάτα ξαναρχίζουν από αύριο Τρίτη 7/2/23 τις κινητοποιήσεις
Σχετικά Άρθρα
Με επεισόδια και αντεγκλήσεις τόσο εκ δεξιών όσο και έξ αριστερών άρχισε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση - και θα συνεχιστεί για περίπου δυο εβδομάδες - η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης η πρόεδρος του σώματος Braoun-Pivee απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα αν «η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για εκαπέντε μέρες», εισέπραξε την απάντηση «ναι».
Τόσο από τον χώρο της άκρας δεξιάς όσο και από τον χώρο της αριστεράς έχουν υποβληθεί προτάσεις για την διενέργεια δημοψηφίσματος επι του συνταξιοδοτικού, καθώς επίσης και περίπου 20.000 τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Εκ παραλλήλου τα εργατικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για αύριο Τρίτη 7/2/23, όσο και για το ερχόμενο Σάββατο 11/2 με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 χρόνια.
Ωστόσο η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elizabeth Borne εμφανίζεται να αποδέχεται την πρόταση οι Γάλλοι που άρχισαν να ασφαλίζονται πριν την ηλικία των 21 ετών να συνταξιοδοτούνται στα 63 χρόνια, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους πολιτικές αναλυτές ως διάθεση συμβιβασμού της κυβέρνησης με ορισμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης.
Λαμβάνοντας πάντως τον λόγο σήμερα ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης τόσο ο υπουργός εργασίας Oliveri Disopt όσο και ο υπουργός για τους προϋπολογισμούς Gabriel Attale κατέστησαν σαφές ότι αν δεν υπάρξει αναμόρφωση τότε το συνταξιοδοτικό σύστημα θα βρεθεί σε λίγα χρόνια σε αδιέξοδο και η μείωση του ύψους των συντάξεων θα είναι αναπόφευκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης