Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα συλλέξει DNA από όλους τους υπόπτους και τους καταδίκους - Και με τη βούλα... επίσημα από τον Putin

Η Ρωσία θα συλλέξει DNA από όλους τους υπόπτους και τους καταδίκους - Και με τη βούλα... επίσημα από τον Putin
Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι η υποχρεωτική συλλογή και καταγραφή του DNA ισχύει για όλους όσους καταδικάζονται
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υπέγραψε νόμο που διευρύνει τον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε υποχρεωτική γονιδιωματική καταγραφή (συλλογή DNA).
Το αντίστοιχο έγγραφο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 6/2.
Προηγουμένως, η καταγραφή του γονιδιώματος ήταν υποχρεωτική μόνο για όσους είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση για σοβαρά ή ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, για εγκλήματα κατά της σεξουαλικής ακεραιότητας και της σεξουαλικής ελευθερίας του ατόμου, καθώς και για αγνώστους των οποίων το βιολογικό υλικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ανακριτικών ενεργειών.
Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι η υποχρεωτική συλλογή και καταγραφή του DNA ισχύει για όλους όσους καταδικάζονται σε στέρηση της ελευθερίας, καθώς και για όσους είναι ύποπτοι και κατηγορούμενοι για διάπραξη εγκλημάτων και για άτομα που υπόκεινται σε διοικητική σύλληψη.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κατάδικοι και οι ύποπτοι μπορούν να απαιτήσουν την καταστροφή των γονιδιωματικών τους πληροφοριών εάν έχουν δικαίωμα αποκατάσταση.
Το ίδιο μπορούν να κάνουν και άτομα που υπόκεινται σε διοικητική σύλληψη, σε περίπτωση ακύρωσης της δικαστικής απόφασης για το αδίκημα που διέπραξαν.
Ο νόμος, με εξαίρεση μέρος των διατάξεων, τίθεται σε ισχύ μετά από 90 ημέρες από την επίσημη δημοσίευσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης