Διεθνή

Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα, μετά το σεισμό - Στις 18,85 λίρες/δολάριο, στο -2,5% ο ISE

Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα, μετά το σεισμό - Στις 18,85 λίρες/δολάριο, στο -2,5% ο ISE
Η Borsa Istanbul ανακοίνωσε ότι σταμάτησε προσωρινά τις συναλλαγές σε μετοχές αρκετών εταιρειών στη ζώνη του σεισμού, αν και οι συναλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα
Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ και τα χρηματιστήρια της χώρας σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, καθώς ένας μεγάλος σεισμός προστέθηκε στις πιέσεις από το ισχυρό δολάριο, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις αιφνιδιαστικές ενδείξεις πληθωρισμού στη χώρα.
Η λίρα διολίσθησε στις 18,85 λίρες/δολάριο, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της να έχει καλυφθεί πλέον.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας (ISE) υποχώρησε έως και 4,6%, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση άνω του 5%, προτού περιορίσουν κάποιες απώλειες με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν περίπου 2,5% αυτήν την ώρα.
Η Borsa Istanbul ανακοίνωσε ότι σταμάτησε προσωρινά τις συναλλαγές σε μετοχές αρκετών εταιρειών στη ζώνη του σεισμού, αν και οι συναλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα.
"Τα τραγικά γεγονότα με το σεισμό στο νότιο τμήμα της Τουρκίας είναι πηγή πρόσθετης αβεβαιότητας ενόψει των κρίσιμων εκλογών που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Μάιο", δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στην In Touch Capital Markets.

Πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές δέχονται πιέσεις, με τα νομίσματα και τις μετοχές σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αισθάνονται τις επιπτώσεις από το έντονο ράλι του δολαρίου.
Αλλά η Τουρκία αισθάνεται πρόσθετες πιέσεις.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και πάλι πρόσφατα με ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν για μια σκληρότερη γραμμή στην επιβολή ρωσικών κυρώσεων, προσθέτοντας πίεση στις τουρκικές αγορές μετά την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα για την εξαγωγή στη Ρωσία χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δημιούργησαν επίσης ανησυχίες, δήλωσε η Tata Ghose, αναλύτρια συναλλάγματος της Commerzbank, επισημαίνοντας ότι η ετήσια μέτρηση της Παρασκευής διαμορφώθηκε στο 57,68% τον Ιανουάριο - πολύ πάνω από τις προβλέψεις.
"Η ανακοίνωση του τουρκικού ΔΤΚ της περασμένης εβδομάδας αποδείχθηκε κάπως σοκαριστική, αναζωπυρώνοντας εκ νέου τη μεταβλητότητα στο USD-TRY, η οποία κατά τα άλλα ήταν εμφανώς απούσα τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ο Ghose.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης