Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Ομαλά η ψηφοφορία την ανάδειξη του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας - Φαβορί ο Χριστοδουλίδης

Κύπρος: Ομαλά η ψηφοφορία την ανάδειξη του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας - Φαβορί ο Χριστοδουλίδης
Οι Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι οι τρεις επικρατέστεροι εκ των συνολικά 14 υποψηφίων
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Ομαλά διεξάγεται από τις 7 το πρωί της Κυριακής 4/2 η ψηφοφορία για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ψηφοφορία
διεξάγεται χωρίς προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, θα διακοπεί για μία ώρα και θα συνεχιστεί εκ νέου στις 13:00, με τις κάλπες να κλείνουν στις 18:00.
Φαβορί
ανάμεσα στους 14 συνολικά υποψήφιους, είναι ο προερχόμενος από τον κυβερνών ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από τα μικρά κόμματα της κεντροδεξιάς και το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ.
Τη δεύτερη θέση για τον Προεδρικό θώκο διεκδικούν ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το κόμμα της αριστεράς ΑΚΕΛ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πρώτος με ποσοστό κοντά στο 29% προβλέπεται να αναδειχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, συγκεντρώνουν ποσοστά γύρω στο 22%.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να λάβει το 50% συν μια ψήφο, ώστε να εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος στη χώρα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο υποψηφίων που θα καταλάβουν τις δυο πρώτες θέσεις την πρώτη Κυριακή (5/2).
Σε ότι, αφορά τους 14 υποψήφιους, οι διεκδικητές της Προεδρίας στην Κύπρο είναι οι:Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός και Νίκος Χριστοδουλίδης.
cp.JPG
Στη Λεμεσό ψήφισε ο Αναστασιάδης

Στη Λεμεσό άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος αποχωρεί μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης και δύο προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του.
Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «λέγεται ότι σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική γιορτή της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, δεν θα πρέπει κανένας να απέχει από αυτό το δικαίωμα που το Σύνταγμα του έδωσε, έτσι ώστε να λειτουργεί κατά τον ισχυρότερο δυνατόν βαθμό η βούληση του λαού και όχι η βούληση εκείνων μόνον που συμμετέχουν.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα και με βάση τη δημοκρατική παράδοση που έχει ο λαός μας, θα εξελιχθούν ομαλότατα και το βράδυ βεβαίως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της βούλησης του λαού».
Κληθείς να απαντήσει για το ποια είναι τα συναισθήματα του σήμερα, είπε «ωραία. Είναι ανάμεικτα. Από τη μια ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο. Έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσους βλέπετε γύρω μου».
Ακόμη, σημείωσε για τον εγγονό του, 'Αντη Λούτσιο, ο οποίος τον συνόδευε από μικρό παιδί σε όλες τις ψηφοφορίες και πλέον ψηφίζει, ότι «η άλλοτε μασκότ μου, σήμερα είναι ψηφοφόρος. Θα ασκήσει το δικαίωμα του στη Γερμασόγεια».
Τέλος, ερωτηθείς αν το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, απάντησε ότι «θέλω να ελπίζω, ναι. Και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας».

Ψήφισε ο Χριστοδουλίδης: Η επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους.

Στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ', στην Πάφο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες, δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον. Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας. Η κάθε Κύπρια, ο κάθε Κύπριος μπορούν ναι με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτή την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς. Έχω την αισιοδοξία, έχω την πεποίθηση αν θέλετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ο κυπριακός λαός είναι ελεύθερος και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του τόπου μας ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας είναι εδώ».
Υπογράμμισε ότι «η επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις όμως και τα προβλήματα που έχουμε θα είναι ενώπιον μας. Μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε πραγματικά ν' ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, γιατί το βασικό ζητούμενο είναι ν' ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει από τον νέο ηγέτη της χώρας μας».

Στη Λευκωσία ψήφισε ο Νεοφύτου: Ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Ακρόπολης (Αγ. Ομολογητών), Κέντρο Δ', στη Λευκωσία άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε «μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία. Για μήνες μιλούσαμε εμείς, εκτιμούσαν και οι δημοσκόποι, σήμερα μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι. Σήμερα διά της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας και αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα της τενέκας. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με προικισμένους ανθρώπους. Είμαι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μαζί και την προοπτική για καλύτερες μέρες, για μια εθνική δικαίωση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορούμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα».
Κληθείς να απαντήσει τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία,  απάντησε «την αισιοδοξία του κόσμου να δει καλύτερη Κύπρο, είναι ήδη η Κύπρος μας σε γερά θεμέλια. Καλή ψήφο και καλώ τον κυπριακό λαό, τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη».

Στη Λευκωσία ψήφισε ο Μαυρογιάννης: Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας

Στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ', στην Αγλαντζιά, Λευκωσίας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι «ως ενεργός πολίτης άσκησα σήμερα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στην Αγλαντζιά. Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι κάθε καλό σε όλες και σε όλους. Καλή ψήφο και θα τα πούμε το βράδυ».
Απαντώντας στο τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε «αυτό ακριβώς, την επαφή με τον κόσμο, τη συγκίνηση των ανθρώπινων σχέσεων, το να ακούω τα ζητήματα και τα προβλήματα του κόσμου. Μία απίστευτη επάνοδος των ανθρώπων μας στις αξίες μας, στη φιλοξενία, στο φιλότιμο, στον σεβασμό, στο να πιστεύουμε ο ένας στον λόγο του άλλου. Γι' αυτό ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τεράστια υποχρέωση προς τους εκτοπισμένους μας, προς την τρίτη ηλικία, τους νέους μας, σε όλα τα παιδιά του Θεού που πρέπει να έχουν ‘παπούτσια που ταξιδεύουν', όπως λέει το τραγούδι της Τανίτα Τικαράμ».

Οι κάλπες


Οι κάλπες άνοιξαν στα 1.113 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κ. Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 άτομα, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι.
Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχουν 240 εγκλωβισμένοι, 47 στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.
Οι 301 φυλακισμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν σε ειδική κάλπη, εντός των φυλακών, η οποία θα αναμιχθεί με την κάλπη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
Σημειώνεται ότι συνολικά θα λειτουργήσουν 1.148 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 1.113 κέντρα σε 5 Εκλογικές Περιφέρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.
Στην Ελλάδα, θα λειτουργήσουν κέντρα στην Αθήνα (5), Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη (3), Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα και Ρέθυμνο.
Η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, θα διακοπεί για μία ώρα και θα συνεχιστεί εκ νέου στις 13:00, με τις κάλπες να κλείνουν στις 18:00.
Επιπλέον, ανοίγει στις 09:00 π.μ. ώρα Κύπρου η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10:00 π.μ. οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2:00 μ.μ. θα ανοίξει η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πάντως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παραταθεί η ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο, εάν πλησιάζοντας προς το κλείσιμο της κάλπης υπάρχουν ουρές από κόσμο που θέλει να ψηφίσει.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τις 21:00.
Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς θα οδηγηθούν στον β γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου.

Αυξημένη η συμμετοχή

Αυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018 είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι ψήφισε το 33,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ κατά την αντίστοιχη ώρα στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 30,2%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κ. Κωνσταντίνου, οι κάλπες και στα 1.129 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έκλεισαν προσωρινά στις 12:00 το μεσημέρι και ξεκίνησε εκ νέου η ψηφοφορία μία ώρα αργότερα.
Οπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, οι κάλπες και στα 1.129 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έκλεισαν προσωρινά στις 12 το μεσημέρι. Η ψηφοφορία άρχισε εκ νέου στη μία μετά το μεσημέρι.
Με την ευκαιρία της επανέναρξης της ψηφοφορίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, κάλεσε τους ψηφοφόρους όπως προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, θα διατυπώσουν υπεύθυνα την επιλογή τους για το πρόσωπο που θα υπηρετήσει για την επόμενη πενταετία στο υπέρτατο αξίωμα του Κράτους, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι ψηφοφόροι


Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κατά 10.397 αυξημένος, σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές του 2018.
Η Περιφέρεια της Λευκωσίας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήτοι 215.772 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 154.778, η Λάρνακα με 95.518, η Πάφος με 51.994 και η ελεύθερη Αμμόχωστος με 32.625.
Ακόμη 10.346 επέλεξαν να ψηφίσουν στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, 285.004 ή ποσοστό 50,8% είναι γυναίκες και 276.029 ή ποσοστό 49,2% είναι άνδρες.
Το 13,8% των ψηφοφόρων έχουν ηλικία από 18 έως και 29 έτη, το 50,4% από 30 έως και 59 έτη και το 35,8% από 60 και άνω.

Ψηφίζουν και ασθενείς με covid

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, στους ασθενείς με κορωνοϊό δίδεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν, φορώντας υποχρεωτικά μάσκα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τα άτομα που θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας ή/και της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων στο εκλογικό κέντρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης