Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα για αερόστατο: Δεν υπήρξε πρόθεση παραβίασης του εναέριου χώρου – Συκοφαντίες τα περί κατασκοπίας

Κίνα για αερόστατο: Δεν υπήρξε πρόθεση παραβίασης του εναέριου χώρου – Συκοφαντίες τα περί κατασκοπίας
Η Κίνα υποβαθμίζει το περιστατικό
Υποβαθμίζοντας τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με το περιστατικό με ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το Πεκίνο ανακοίνωσε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 ότι είχε επικοινωνήσει με την αμερικανική πλευρά και ότι «δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε και δεν έχουμε παραβιάσει ποτέ το έδαφος ή τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Σχετικά με τις οργισμένες αντιδράσεις που έρχονται από την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο είπε: «Κάποιοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ το έκαναν για να επιτεθούν και να συκοφαντήσουν την Κίνα.
Η κινεζική πλευρά είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό».
Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 ότι παρακολουθούσε ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια «αθέλητη είσοδο» από ένα «πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για έρευνα» που παρέκκλινε από την πορεία του και εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας».
«Η Κίνα ενεργεί πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», ανέφερε.
Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ανεύθυνη πράξη» και «σαφή παραβίαση» της κυριαρχίας, ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι αναβάλει το ταξίδι του το Σαββατοκύριακο 4 – 5 Φεβρουαρίου στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης