Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Γιατί ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων στην Ουκρανία θα είναι το Kharkiv – Τι θέλει να πετύχει ο Putin

Αποκάλυψη: Γιατί ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων στην Ουκρανία θα είναι το Kharkiv –  Τι θέλει να πετύχει ο Putin
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει την ανάγκη εξάλειψης της απειλής βομβαρδισμών σε ρωσικό έδαφος και αποκάλυψε τον επόμενο μεγάλο στόχο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται με συνεχή εδαφικά κέρδη.
Στην Ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις με προεξάρχοντες τους μαχητές της Wagner ήδη έχουν καταλάβει το Soledar, ελέγχουν το Ugledar και σχεδόν έχουν εισέλθει στο Bakhmut.
Οι αναλυτές εικάζουν ποιος θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων στην επιχείρηση, αναφέρει το Ria Novosti.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κατατείνουν στο εξής: Οι Ρώσοι θα κινηθούν προς το Kharkiv για πολλούς λόγους και ο βασικότερος είναι αυτός της προστασίας των εδαφών στη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov που επί της ουσίας το επιβεβαιώνει.
«Εάν τώρα προσπαθούμε να μετακινήσουμε το πυροβολικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας, τότε όσο περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μετακινούνται μακριά από τα εδάφη μας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αποκαλύπτοντας την ανάγκη το εν λόγω πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.
Όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στο Κίεβο πυραύλους και βόμβες υψηλής ακρίβειας ικανές να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 150 χιλιόμετρα.
Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι αυτά τα όπλα δεν προορίζονται για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και θα χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις της Ουκρανίας σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Η Μόσχα έχει κάθε λόγο να μην εμπιστεύεται την Ουάσινγκτον αλλά υπάρχει και άλλη μία σημαντική παράμετρος.

Η νέα πραγματικότητα

Οι περιοχές Donetsk, Lugansk, Kherson και Zaporizhia έχουν ήδη προσαρτηθεί μέσω δημοψηφισμάτων και αποτελούν πλέον ρωσικό έδαφος.
Ως εκ τούτου για τη Ρωσία είναι πολύ πιο σημαντικό να σταματήσει ο βομβαρδισμός των προσαρτημένων εδαφών, καθώς και οι επιθέσεις με drones στην Κριμαία και τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους στις περιοχές Kursk και Belgorod.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Kursk, Roman Starovoit, «από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, έχουν υποστεί ζημιές 23 πολυκατοικίες και 379 κατοικίες.
Να σημειωθεί ότι δύο πολυκατοικίες και τέσσερις ιδιωτικές δεν μπορούν να θεωρηθούν κατοικήσιμες.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην περιοχή του Belgorod.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin, σε μια συνάντηση για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς, είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 9,4 δισεκατομμύρια ρούβλια για την επανεγκατάσταση μόνο των κατοίκων του Belgorod.
Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, 2.883 οικιστικές εγκαταστάσεις που υπόκεινται σε πλήρη αποκατάσταση έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 1.010 διαμερισμάτων σε 96 πολυκατοικίες και 1.873 ιδιωτικών νοικοκυριών.

ISW: Η ρωσική επιστροφή στο Kharkiv

Το γνωστό think tank Institute for Study of War (ISW), έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στις περιοχές Sumy και Kharkiv.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του ISW εξάγουν ένα τέτοιο συμπέρασμα από τα λεγόμενα του Putin για την ανάγκη «εξάλειψης της ίδιας της πιθανότητας βομβαρδισμού» του ρωσικού εδάφους.
Ταυτόχρονα, δεν είναι σαφές από τα δημοσιευμένα αναλυτικά στοιχεία ποια μορφή θα λάβουν οι ρωσικές επιχειρήσεις για την καταστολή των ουκρανικών βομβαρδισμών.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι Ρώσοι θα εκστρατεύσουν βαθιά στην περιοχή και οι Ουκρανοί θα πρέπει να ενισχύσουν τις θέσεις τους εκεί.
Ήδη αυτό παρατηρείται και στο Donetsk.
Συγκεκριμένα, ο Alexander Khodakovsky, διοικητής του τάγματος Vostok των δυνάμεων του Donetsk το περιέγραψε ως εξής: «Πρέπει να πω ότι οι επιθετικές μας ενέργειες δεν οδηγούν τον εχθρό σε πανικό - αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τώρα αναδιπλώνεται, ακυρώνει όλα τα σχέδιά του και μεταφέρει δυνάμεις εκεί που δημιουργούμε ένταση, αλλά επιφυλάσσεται αρκετά για να μας συγκρατήσει σε τομείς που είναι σημαντικοί για αυτόν, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να χτίζει τα δικά του επιθετικά σχέδια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βράδυ στις 31 Ιανουαρίου, στα αριστερά του μετώπου της επίθεσης στο Ugledar, προσπάθησε να διεισδύσει στις ρωσικές γραμμές αλλά η απόπειρα ήταν πλήρως αποτυχημένη.
kharkiv_b.JPG
Αυτό συμβαίνει σε ένα μόνο γεωγραφικό κομμάτι αλλά αποκαλύπτει και όλη την εικόνα.
Οι Ουκρανοί «απλώνουν» τις δυνάμεις του σε μία αντίδραση στις ισχυρές επιθέσεις στο Ugledar, στη Marinka, στο Bakhmut, στην προέλαση των Wagner στο Seversk, καθώς και στην ενεργοποίηση στο Svatovo και το Kremennaya.

Διαφορετική κατάσταση


Στις περιοχές Sumy και Kharkiv δεν υπάρχει πλέον ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονταν εκεί τον Οκτώβριο του 2022.
Συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση του Chuguev στα σύνορα με τη Ρωσία, τα στρατεύματα της 113ης ταξιαρχίας, καθώς και οι νεοναζί από τον Ουκρανικό Εθελοντικό Στρατό (UDA) έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές και οι περισσότεροι εξ αυτών εξοντώθηκαν κυρίως στο μέτωπο του Donbass.
Τα χαρακώματα κατά μήκος του βόρειου άκρου του Kharkiv, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, έχουν αρχίσει να διαβρώνονται και οι στρατιώτες που ήταν εκεί για να τα υπερασπιστούν μετακινήθηκαν σε άλλα μέτωπα ή έχουν σκοτωθεί.
Τα ρωσικά σύνορα απέχουν 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και βρίσκεται εντός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.
Μια ρωσική μεραρχία αρμάτων μάχης που είχε αναπτυχθεί στη Λευκορωσία φαίνεται να μετακινείται πιθανώς ως μέρος μιας συγκέντρωσης δυνάμεων που θα μπορούσαν να επιτεθούν εκ νέου στο Kharkiv.

Οι Ρώσοι εκδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τα προάστια του Dvurechnoye

Ο ρωσικός στρατός εκδίωξε τις ουκρανικές δυνάμεις από τα δυτικά προάστια του Dvurechnoye στην περιοχή του Kharkiv,
ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, ως αποτέλεσμα επιθετικών επιχειρήσεων από μονάδες της Δυτικής Ομάδας Επιχειρήσεων, ο εχθρός επλήγη από τα δυτικά περίχωρα του οικισμού Dvurechnoye, στην περιοχή του Kharkov, αναφέρει η κανοίνωση.
Επιπλέον, η αεροπορία και το πυροβολικό ακινητοποίησαν μονάδες της 92ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στους οικισμούς Krakhmalnoe και Berestovoe.
Οι απώλειες του εχθρού ήταν:
—περισσότεροι από 30 στρατιώτες.
—δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
—τρία αυτοκίνητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης