Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος Ψυχρός Πόλεμος στις σινοαμερικανικές σχέσεις λόγω ενός… μπαλονιού - Ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα ο Blinken

Νέος Ψυχρός Πόλεμος στις σινοαμερικανικές σχέσεις λόγω ενός… μπαλονιού -  Ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα ο Blinken
Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας...
(upd 2)… Χαοτικά είναι τα μηνύματα που εστάλησαν από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι ΗΠΑ καλούνται από αναλυτές να είναι πιο ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των σχέσεών τους με τη «Χώρα του Δράκου», αντί να προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες εναντίον της.
Υπενθυμίζεται πως η εικόνα ενός λευκού μπαλονιού κόσμησε τα πρωτοσέλιδα στις ΗΠΑ και σε ορισμένες δυτικές χώρες την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με τους αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να ισχυρίζονται, κατ' αρχάς, πως πρόκειται για κατασκοπευτικό μηχανισμό που αιωρείται πάνω από τη Μοντάνα, με διαδρομή πτήσης πάνω από «ευαίσθητες τοποθεσίες».
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken ανέβαλε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο Blinken δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με τους Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται.
Το «μπαλόνι»

Από την άλλη, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή επιβεβαίωσε ότι το μπαλόνι ήταν μεν αερόπλοιο από την Κίνα, αλλά απέρριψε τον ισχυρισμό της κατασκοπείας.
«Χρησιμοποιείται για σκοπούς μετεωρολογικής έρευνας, όμως παρέκκλινε από την πορεία του, αφού επλήγη από δυτικούς ανέμους.
Δυστυχώς παρουσιάζει περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης.
Η κινεζική πλευρά λυπάται για την ακούσια είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ
Θα συνεχίσει να συνομιλεί με την αμερικανική πλευρά και θα προσπαθήσει χειριστεί σωστά αυτήν την απροσδόκητη κατάσταση που προκλήθηκε από ανωτέρα βία» συμπλήρωσε. 
Το μπαλόνι, περίπου στο μέγεθος τριών λεωφορείων, ταξιδεύει σε υψόμετρο «πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια βιαστικά διοργανωμένη συνέντευξη Τύπου o αμερικανός στρατηγός Patrick Ryder.
Ωστόσο, πριν τα γεγονότα ξεκαθαρίσουν, ο αμερικανικός στρατός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ κατηγορούσαν την Κίνα για κατασκοπεία, πηγαίνοντας τη διακωμώδηση της άποψης περί κινεζικής απειλής σε άλλο… επίπεδο.
Πάντως, η επίσκεψη του Blinken, εάν τελικά συμβεί, θα είναι η πρώτη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από το 2018 και η πρώτη ανώτατου αξιωματούχου από την κυβέρνηση Biden στην Κίνα.
Παρότι όμως η διεθνής κοινότητα αναμένει να δει τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου να μετριάζουν τις εντάσεις μέσω συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης στη μετά την πανδημία εποχή, οι ΗΠΑ πρέπει αποδειχθούν, όπως φαίνεται, πιο ειλικρινείς. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διατήρηση της επικοινωνίας συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ενώ η παρ’ ολίγον επίσκεψη του Blinken στην Κίνα έδειξε ότι οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις ανταλλαγές απόψεων διατηρώντας τις διαφορές τους υπό έλεγχο. 
Στο μεταξύ, εκτός από την προσθήκη στη στρατιωτική παρουσία τους γύρω στον Ειρηνικό, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους να στραγγαλίσουν τεχνολογικά την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να τερματιστούν οι άδειες έγκρισης στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν υλικό στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, ενώ Ολλανδία και Ιαπωνία πιέστηκαν να συμμετάσχουν στο ιδιότυπο εμπάργκο εξαγωγών προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ.
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι ούτε περίεργο ούτε σπάνιο να βλέπουμε τις ΗΠΑ να παίζουν το παλιό κόλπο άσκησης ακραίας πίεσης στην Κίνα πριν από σημαντικές και υψηλού επιπέδου αλληλεπιδράσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερα διαπραγματευτικά ατού.
Ωστόσο, η Κίνα, λέει, δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό και θα λάβει αντίμετρα κατά των προκλήσεων.

Blinken: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με Κίνα

Ο  Blinken μίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, για να του μεταφέρει την απόφασή του να αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα, με αφορμή το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «σημείωσε τη λύπη που εξέφρασε η Κίνα αλλά ανέφερε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη ενέργεια και μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, η οποία υπονομεύει τους στόχους του ταξιδιού του», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του State Department
Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Blinken εξήγησε επίσης στον Wang Yi ότι εξαιτίας αυτού του συμβάντος «δεν κρίνεται πρόσφορο να μεταβεί στο Πεκίνο αυτήν την περίοδο».
Επέμεινε όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι η επίσκεψή του μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πεντάγωνο: Το κινεζικό μπαλόνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Το κινεζικό αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Patrick Ryder.
«Γνωρίζουμε ότι το αερόστατο παραβίασε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο, κάτι που είναι απαράδεκτο», είπε.
Επέμεινε ότι «είναι ένα μπαλόνι επιτήρησης» αλλά «δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».
Ο Ryder ανέφερε επίσης ότι το κινεζικό αερόστατο συνέχισε να κινείται προς τα ανατολικά και είναι τοποθετημένο πάνω από το κέντρο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.
Αρνήθηκε να πει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι, σημείωσε ωστόσο πως είναι σε θέση να κάνει ελιγμούς

Η Οτάβα καλεί τον Κινέζο πρέσβη για το περιστατικό

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Καναδάς, που  κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης