Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Τι πρέπει να κάνουν κάνουν οι επενδυτές όταν το χρηματιστήριο είναι τόσο «καυτό»

tags :
El Erian: Τι πρέπει να κάνουν κάνουν οι επενδυτές όταν το χρηματιστήριο είναι τόσο «καυτό»
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους… από τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Pimco El Erian
Σχετικά Άρθρα
Τον προβληματισμό του γύρω από τις κατά τ' άλλα θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανοδική πορεία την οποία διαγράφουν τόσο η αμερικανική όσο και οι υπόλοιπες αγορές εκφράζει με άρθρο του στο Βloomberg ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian...
Όπως επισημαίνει, το παραδοσιακό ευνοϊκό ξεκίνημα των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2023, λόγω των αθρόων εισροών επενδυτικών κεφαλαίων που συνήθως συνοδεύουν το νέο έτος, έχει υπερτροφοδοτηθεί από τις προσδοκίες που γεννά η ρητορική της Federal Reserve αλλά και από δεδομένα που υποδεικνύουν «ομαλή προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ.
Το ράλι ήταν γρήγορο και μεγάλο τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, γεγονός το οποίο εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα για τους επενδυτές που δεν έχουν βάλει ακόμα τα χρήματά τους για να… δουλέψουν.
Αυτό που πρέπει να κάνουν συσχετίζεται στενά, αλλά όχι πλήρως, με τις οικονομικές και πολιτικές απόψεις τους.
Τα περισσότερα από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς.
Ο προκύπτων συνδυασμός πτωτικών δεικτών πληθωρισμού και λιγότερο ανησυχητικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη έχει πάει τον δείκτη του ισοζυγίου κινδύνων στο «ήπια προσγείωση» - μακριά από τη «σκληρή προσγείωση», που χαρακτηρίζεται από ύφεση ή στασιμότητα.
Αυτό είναι μουσική για τα αυτιά των αγορών, λέει ο El Erian, καθώς αυτή η κατάσταση επιτρέπει να ξεσπάσει… ράλι στις τιμές των μετοχών όσο και στα ομόλογα.
Ενισχύεται δε η άποψη πως λόγω των οικονομικών εξελίξεων η Fed δεν θα χρειαστεί να συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, ούτε θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για το υπόλοιπο του 2023 – αντίθετα θα τα μειώσει.
Πράγματι, οι αγορές αυτή την εβδομάδα αύξησαν τις προσδοκίες τους για την έναρξη ενός κύκλου μειώσεων επιτοκίων, κάτι το οποίο τροφοδότησε ανοδικά κύματα σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Aγορές

Οι κινήσεις που προκύπτουν στις αγορές προκαλούν τα βλέμματα.
Μόλις ένα μήνα μετά το έτος, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 9%.
Σε διεθνές επίπεδο, οι ευρωπαϊκές αγορές τα πήγαν ακόμη καλύτερα, με τους κύριους δείκτες να σημειώνουν άνοδο 11% έως 14%, όπως και οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες σημείωσαν κέρδη περίπου 10%.
Τα συνήθως πιο ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία έχουν επίσης εκτιναχθεί στα ύψη, με τον «βαρύ» για την τεχνολογία Nasdaq Composite Index να ενισχύεται περισσότερο από 16% και το Bitcoin να κερδίζει περισσότερο από 44%.
Το σταθερό εισόδημα δεν έχει μείνει στην απ’ έξω, με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης να αυξάνονται κατά 5%.
Αυτό το απότομο, γρήγορο και γενικευμένο ράλι φέρνει αντιμέτωπου τους υποεπενδυμένους με μια λεπτή ισορροπία: Πρέπει να μετάσχουν σε ένα ράλι που έχει ήδη ικανοποιήσει αρκετές προβλέψεις της αγοράς ή πρέπει να περιμένουν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου;
Ένα σημαντικό μέρος της απάντησης εξαρτάται από τις οικονομικές και πολιτικές απόψεις τους.
Οι επενδυτές που δεν έχουν επενδύσεις θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο ράλι αν ήξεραν ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα συγκρατηθούν, καθώς επίσης και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταθερά και σταθερά προς τον στόχο του 2% της Fed - δηλαδή, προβάλλοντας τα ευνοϊκά δεδομένα των τελευταίων μηνών.
Θα στοιχηματίσουν επίσης σε αυτή τη μακροοικονομική διαμόρφωση για να πείσουν τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων είτε τώρα είτε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα απορρίπτουν δείκτες που θα ευνοούσαν την εναλλακτική λύση - αυτή της αναμονής για καλύτερα σημεία εισόδου.
Τέτοιοι δείκτες προβλέπουν, ακόμη, ανησυχητικά μελλοντικά οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών των διαχειριστών αγορών και των ανακοινώσεων περί απολύσεων, καθώς και τη συνεπή μελλοντική πολιτική καθοδήγηση της Fed.
Θα πρέπει επίσης να σκεφτούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανησυχεί για τις πιο χαλαρές συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ένα χρόνο από τώρα.
Πρόκειται μια λεπτή ισορροπία - το λιγότερο.
«Από την πλευρά μου, αισθάνομαι ότι οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να μην είναι τόσο ομαλές όπως αναμένουν τώρα οι αγορές.
Για παράδειγμα, υποψιάζομαι ότι η καθοδική πορεία του πληθωρισμού θα τελειώσει στον βάλτο του 4%, ενώ η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή
Θυμηθείτε, όσο περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν απολύσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η κάλυψη για την ένταξη άλλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέλουν να εξισορροπήσουν την κατανομή δεξιοτήτων των εργαζομένων τους.
Δεν αρκεί για τους υποεπενδυμένους να αποφασίζουν για την πορεία δράσης τους με βάση μόνο τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές τους.
Στον σημερινό αβέβαιο κόσμο, πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη μια πτυχή των προσωπικών τους προτιμήσεων περί ανάληψης κινδύνου που μερικοί συχνά παραβλέπουν:
Εάν καταλήξουν να κάνουν ένα λάθος, με ποιο θα ήταν λιγότερο δυστυχισμένοι να ζήσουν.
Τα καλά νέα για τους υποεπενδυμένους είναι ότι το μέρος των χρημάτων τους που έχουν ήδη επενδυθεί έχει πάει εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής φέτος.
Λιγότερο καλές είναι οι εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτές τις υψηλές αποτιμήσεις.
Σε τελική ανάλυση, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή τους για τη δυνατότητα αντιμετώπισης ενός πιθανού λάθους» καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης