Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2023 - O PMI στο 50,2

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2023 - O PMI στο 50,2
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επανήλθε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επανήλθε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ μπορεί να αποφύγει και πάλι τη συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο και ότι η ανάκαμψη μπορεί να επιταχυνθεί.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 η ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη, καταφέρνοντας να αποφύγει την ύφεση, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν την Τρίτη τα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,1%.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global , που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά μηνών στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την προκαταρκτική μέτρηση 50,2.
Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας που ο δείκτης ήταν πάνω από το 50 από τον Ιούνιο.
"Η επανάληψη της αύξησης της επιχειρηματικής παραγωγής, έστω και οριακής, είναι ευπρόσδεκτη είδηση και υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεφύγει από την ύφεση", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence.
"Με τις πιέσεις στις τιμές να έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, τους περιορισμούς στην προσφορά να έχουν αμβλυνθεί και τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας να έχουν αμβλυνθεί από τις επιδοτήσεις, τις χαμηλότερες τιμές και τον ζεστό χειμώνα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επίσης ανέλθει υψηλότερα, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη θα αποκτήσει δυναμική τους επόμενους μήνες", πρόσθεσε.
Ενώ η ζήτηση μειώθηκε και πάλι, ο δείκτης νέων επιχειρήσεων κινήθηκε πολύ πιο κοντά στο σημείο ισορροπίας και με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής εκτινάχθηκε στο 60,4 από 55,5.
Η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ επανήλθε επίσης σε ανάπτυξη τον περασμένο μήνα, καθώς οι καταναλωτές απομάκρυναν την κρίση του κόστους ζωής και οδήγησαν σε μια μέτρια άνοδο της ζήτησης.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,8 τον περασμένο μήνα από 49,8, για πρώτη φορά πάνω από το 50 από τον Ιούλιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης