Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μηνύματα Fed, BoE και ΕΚΤ για τις προθέσεις τους - Γιατί η Lagarde «έμεινε πίσω» από τους Powell και Bailey

Τα μηνύματα Fed, BoE και ΕΚΤ για τις προθέσεις τους - Γιατί η Lagarde «έμεινε πίσω» από τους Powell και Bailey
Το χάσμα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών εξηγείται εν μέρει από την απόφαση της ΕΚΤ να περιμένει περισσότερο προτού αρχίσει τη σύσφιξη
Ο Jay Powell υιοθέτησε μια νότα αισιοδοξίας αυτή την εβδομάδα, όταν εξήγησε γιατί είναι πλέον έτοιμος να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού μπορεί να βρίσκεται μόνο στα "πρώτα στάδια", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά ήταν "ευχάριστο" το γεγονός ότι οι πιέσεις στις τιμές στις ΗΠΑ άρχισαν αισθητά να μειώνονται.
Από την άλλη μεριά, η Christine Lagarde ήταν πολύ πιο δυσοίωνη, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέθεσε το σκεπτικό πίσω από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Παρόλο που ο πληθωρισμός, σε επίπεδο τιμών, είχε αρχίσει να μειώνεται και στην ευρωζώνη, εξακολουθούσε να είναι "υπερβολικά υψηλός" και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παρέμεναν "ισχυρές".
Ενώ τόσο ο Powell όσο και ο Andrew Bailey, ο ομόλογός του στην Τράπεζα της Αγγλίας, σηματοδότησαν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονταν κοντά στην κορύφωσή τους, η Lagarde κατέστησε σχεδόν βέβαιη την προοπτική μιας νέας αύξησης κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο - και υπαινίχθηκε έντονα ότι το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω πέραν αυτού.
"Η δήλωση της επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η πιο "επιθετική" από τις μεγάλες τράπεζες αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Krishna Guha, της Evercore ISI.

Μεγαλώνει το χάσμα

Το χάσμα μεταξύ των φορέων καθορισμού των επιτοκίων, μετά από μήνες που οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επέβαλαν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, εξηγείται εν μέρει από την απόφαση της ΕΚΤ να περιμένει περισσότερο προτού αρχίσει τη σύσφιξη.
Ακόμη και αν η αύξηση του Μαρτίου προχωρήσει, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο 3% - από το τρέχον επίπεδο του 2,5% - θα παραμείνει χαμηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της BoE την Πέμπτη (2/2) οδήγησε το κόστος δανεισμού αναφοράς στο 4%, αλλά η κεντρική τράπεζα απέσυρε την προηγούμενη καθοδήγησή της ότι θα συνεχίσει να ενεργεί "δυναμικά" για να περιορίσει τον πληθωρισμό, λέγοντας απλώς ότι θα ενεργήσει ξανά εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές.
Μετά την αύξηση της Τετάρτης (1/2) κατά 25 μονάδες βάσης, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων των ΗΠΑ κυμαίνεται πλέον μεταξύ ενός εύρους στόχου από 4,50% έως 4,75%.
Ο Powell δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση ότι, αν και θα ήταν "επιφυλακτικός ως προς την ανακήρυξη της νίκης", βλέπει έναν δρόμο για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο χωρίς "πραγματικά σημαντική οικονομική πτώση".

Οι στόχοι των επιτοκίων

Οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να ξεπεράσει το 5% και να παραμείνει εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.
Όταν ρωτήθηκε αν οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τον Μάρτιο, ο Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει "αποφάσεις που εξαρτώνται από τα δεδομένα".
Ορισμένοι το εξέλαβαν αυτό ως ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι πλέον τόσο σίγουροι ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν τόσο υψηλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρά το δυσοίωνο μήνυμα της Lagarde, οι συμμετέχοντες στην αγορά εξέλαβαν τη δέσμευση της ΕΚΤ να "αξιολογήσει" την πορεία των επιτοκίων τον Μάιο ως ένδειξη ότι προετοιμάζεται για μια παύση.
"Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να καλλιεργούν δημοσίως την ιδέα ότι τα επιτόκια φτάνουν σε μια κορύφωση", δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn.
Όμως, όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι η αύξηση των επιτοκίων που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο θα είναι η τελευταία για κάποιο διάστημα, η Lagarde ήταν ανένδοτη ότι δεν ήταν αυτό το επιδιωκόμενο μήνυμα.
"Όχι, όχι, όχι, όχι", είπε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει "όποια επιτόκια χρειάζονται... για να επιτύχουμε εγκαίρως τον στόχο μας για πληθωρισμό 2%".
Θα τα διατηρούσε επίσης σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα χρειαστεί - ένα σαφές μήνυμα ότι οι προσδοκίες των αγορών για μειώσεις αργότερα φέτος δεν συμμερίζονται τις προσδοκίες των επιτοκίων.

Δύσκολο εγχείρημα η μείωση του πληθωρισμού

Η Lagarde επεσήμανε διάφορους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσκολότερο να τιθασευτεί στην ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ, ακόμη και αν οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι από ό,τι στο παρελθόν.
Ένας από αυτούς ήταν η συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα καταργηθεί αυτόματα καθώς οι τιμές της ενέργειας θα μειώνονται.
"Είναι τώρα σημαντικό να αρχίσουμε να ανατρέπουμε αυτά τα μέτρα αμέσως", δήλωσε η Lagarde, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί "μια ισχυρότερη νομισματική αντίδραση".
Η αύξηση των μισθών, αν και εξακολουθεί να απασχολεί όλες τις κεντρικές τράπεζες, επιβραδύνεται στις ΗΠΑ.
Εξακολουθεί να επιταχύνεται στην ευρωζώνη, καθώς οι πολυετείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τα συνδικάτα μόλις τώρα έρχονται προς επαναδιαπραγμάτευση.
Αυτές οι νέες συμφωνίες θα μπορούσαν να καθορίσουν τους μισθούς σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που έπρεπε να απορροφήσουν οι εργαζόμενοι κατά το τελευταίο έτος.
"Είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι σημαντικό σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να υπάρχει μια εμπροσθοβαρής προσέγγιση για το τι θα είναι ο πληθωρισμός και ότι θα τον επαναφέρουμε στο 2%", δήλωσε η Lagarde.

Οι καταλύτες

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε επίσης τον αντίκτυπο που έχει η επαναλειτουργία της Κίνας στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τιμές των αγαθών συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού να εξακολουθούν να επηρεάζουν.
"Η ΕΚΤ δεν θα έχει ισχυρό λόγο για να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια στο ορατό μέλλον", δήλωσε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
"Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός έχει μείνει πίσω από τη δυναμική των ΗΠΑ", δήλωσε η Tiffany Wilding, οικονομολόγος στην Pimco.
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, "η ισορροπία του κινδύνου για τον πληθωρισμό είναι πιο μεγαλύτερη.
Ο πληθωρισμός μετριάζεται και η Fed, σε αυτό το περιβάλλον, απλά δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστική", πρόσθεσε.
Οι επενδυτές πάντως δεν πείστηκαν από τις προειδοποιήσεις της Lagarde, ερμηνεύοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ως στροφή προς μια λιγότερο επιθετική στάση.
Η Sandra Horsfield, οικονομολόγος στον διαχειριστή κεφαλαίων Investec, δήλωσε ότι πολλοί είχαν επικεντρωθεί στο ότι η ΕΚΤ περιέγραψε τους κινδύνους τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό ως "πιο ισορροπημένους".
Μετά από ένα έτος υπερμεγέθων αυξήσεων των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ, οι ελάχιστες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές θα τεθούν υπό έλεγχο το 2023 αποδείχθηκαν αρκετές για να στείλουν τα ομόλογα και τις μετοχές στα ύψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης